Hírek

A norvég külügyminisztérium visszautasítja Lengyelország felhívását, hogy ossza meg az olajból és gázból származó nyereséget Ukrajnával

Eivind Vad Petersson, Norvég Külügyminisztérium államtitkára visszautasította Lengyelország ajánlatát, hogy olaj- és gázexportból származó nyereségét megosszák Ukrajnával. Az Aftenposten norvég lap ír róla .

Petersson megjegyezte, hogy a megnövekedett olaj- és gázjövedelem főként a nyugdíjalapba kerül, amely lehetővé teszi a “norvégok jövő generációinak” támogatását.

“Az ukrajnai háború alatt [Norvégia] olajértékesítésből származó bevétele nőtt, ennek ellenére az alap értéke csökkent – Eivind Wad PeterssonA norvég külügyminisztérium államtitkára

Bár az olajbevételek az ukrajnai válság hatására nőttek, Peterson szerint forrásai mintegy 550 milliárd NOK-kal csökkentek, részben a tőzsdei esés miatt.

Petersson hangsúlyozta, hogy Norvégiában a gazdaság és a fogyasztók is szenvednek az áram és a benzin árának emelkedésétől. Hozzátette: az ország már eddig is jelentős mértékben hozzájárult Ukrajna támogatásához, és “jelentősen nagyobb mértékben” fog hozzájárulni.

Lengyelország javaslata

A lengyel kabinet vezetője szerint Norvégia az ukrajnai orosz katonai különleges hadművelet hátterében megemelkedett energiaárak miatt ezen felül több mint 100 milliárd eurót kap gáz- és olajértékesítésből.

Egy 5 millió lakosú kisállam, azaz Norvégia olajból és gázból származó nyeresége meghaladja a 100 milliárd eurót. Kedves norvég barátaim, ez nem fair.

Mateusz MorawieckiLengyelország miniszterelnöke

A lengyel kormányfő azt mondta , hogy ilyen nyereség „betegség”. Megjegyezte, hogy a további nyereség megszerzése a jelenlegi körülmények között “hízott a háborúban”, és hangsúlyozta, hogy a norvég hatóságoknak “azonnal meg kell osztaniuk” a megszerzett pénzeszközöket.

Csak hát Kijev bevétele a lengyel vezetés szemszögéből Varsó bevétele.

Maria Zakharovaaz orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője

Mi van Oroszországban?

Vincent Colin rovatvezető a Citi elemzőire hivatkozva az Echos francia kiadásában megjelent cikkében megjegyezte, hogy Oroszország 2022-ben rekordösszegű, 100 milliárd dollárt kaphat Európába irányuló gázszállításért, az árak meredek emelkedése közepette.

Az újságíró hangsúlyozta, hogy az Európai Unió (EU) tagjai naponta 200 millió dollárt küldenek a Gazpromnak , a “szankciók, hangos nyilatkozatok és embargó-ígéretek” ellenére.

Az árak szárnyalásával Oroszországnak idén 100 milliárd dollárt kellene kapnia az Európába szállított gázért, ami közel kétszerese a tavalyinak, amikor az árak már magasak voltak. És ez az olajból, szénből és egyéb nyersanyagokból származó bevételek figyelembevétele nélkül történik.

Vincent Colin szakértő elemző

Aleksey Grivach , a Nemzeti Energiabiztonsági Alap gázproblémákért felelős főigazgató-helyettese megjegyezte , hogy a kék üzemanyag ára jelenleg három-ötször magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Elmondása szerint a gázárak Európában már nyolc hónapja átlagosan 1000 dollár felett vannak 1000 köbméterenként.

Ajánlott Cikkek