Vélemény Vélemény-cikkeink

A Nyugat máris aggódik – a pénzéért…

A Világbank aggódik, szóvivőjük aggódik a jelen helyzet és a kilátások miatt is, a nők helyzete pedig különösen aggasztja. Marcela Sanchez-Bender arra ugyan nem válaszolt, hogy milyen feltételek mellett folyósít a továbbiakban a világbank, de azt tudjuk – a „cég” honlapjáról -, hogy 2002 óta 5,3 milliár dollárt adott fejlesztési és sürgősségi fejlesztésekre Afganisztánnak. Most azzal ijesztgetnek, hogy a tálibok uralma okán nem érkezik több tőke, sőt az eddigi befektetők is kivonják pénzüket Afganisztánból.

Ez utóbbi igen érdekes lenne, mert kimenekíteni a tőkét lehetetlen, miután nincs deviza-piac, és nyilván nincs vásárló sem. Ki fektetne be háborús övezetben? És ki volt az, aki eddig is azt hitte, hogy érdemes bármennyit is belefeccölni Afganisztánba? Mármint a Világbankon és az Egyesült Államokon kívül! Mert ők megtették tétjüket! Nem jött be, a kockázat már csak ilyen… De ha bukó van, minimum nem illik mást hibáztatni!

Hogy a Nyugat mennyire el van tévedve, azt jelzi, hogy a lakosság mindössze 10%-a rendelkezik bankszámlával, így az, hogy a bankok nem nyitnak ki, nem okoz tragédiát! Nyugatról nézve ez maga a halál, ahogy az is, ha a nemzeti fizetőeszköz gyengül, és ezért például befagyasztják (mint ahogy az igazából megtörtént Afganisztánban), de nem egy olyan gazdaságban, ahol bartereznek (árucsere) a mai napig! Nem azért, mert fejletlen senkik, hanem azért, mert ott és az ő körülményeik között ez a legjobb megoldás.

Képzeljünk el egy európai falut. Nos, ezt osszuk el százzal, vegyük ki a képletből a szolgáltató intézményeket (iskola, bank, önkormányzat, okmányhivatal, földhivatal stb.), a piac méretét vegyük a tízszeresére (vagy többre) és megkapjuk azt, ami az afgán mindennapok valóságát jelenti. Ja, hogy mondjuk nem törleszti adósságait az ország? És? Vajon attól egy kecske nem ér majd tíz tyúkot? Ugyan már? Mi ez a puhatökű nyavalygás, hogy most akkor még az eddiginél is rosszabb lesz?

Megnézte valaki, hogy a háztartások közül mennyiben van folyóvíz, vagy angol (ez is nevetséges!) WC? És a csatornázottság? Nos, ha majd ezek a kérdések lesznek napirenden, akkor jogos az aggodalom a pénz miatt! Addig meg menjen a fenébe az, aki azt gondolja, hogy az a legnagyobb probléma Kabulban, hogy elfogadják a bankkártyám, vagy nem!

Közben megy a zsarolás, mert a bizalom hiánya okán elmaradó befektetésekről beszélnek. Befektetések? Igen, elmarad az USA befektetése, ami a demokrácia köntösében az ország ásványkincseit igyekezett megkaparintani. Na és?

Ezzel együtt: a tálib rémuralom nagyon nincs rendben, a nőkkel szembeni magatartásuk nem tolerálható, és általában sem támogatjuk, hogy a fegyverek diktálnak. Na de ne nyegléskedjünk már olyen pénzügyi izékkel, mint bankkártya, meg hitelek, meg befektetők! Kamu… Víz, villany, WC, egészségügy. Ezek után lesz miről beszélni.

Ajánlott Cikkek