Hírek

„A nyugati hegemónia nem más, mint papírtigris”

A Global Times arról ír, hogy a szankciós gyakorlat kudarcra van ítélve, és végső soron olyan globális folyamatokat gyorsít fel, amelyek egyébként is a Nyugat gyengüléséhez vezettek volna. A lap szerint Oroszország jó előre fel volt készülve, szisztematikus ellenlépéseit nagy valószínűséggel már előre tervezte, korábban pedig bizonyította az ország, hogy képes ellenállni a szankciós nyomásnak. Nézzük tehát, mit ír Gao Desheng a lap szakértője!

Borítóképen: Globalizáció (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Pascal Kirchmair, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása után az Egyesült Államok és Európa szélsőséges gazdasági és pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amelyek miatt az orosz rubel árfolyama egy időre zuhant, a hazai pénzügyi piac pedig hevesen felbolydult. Voltak, akik úgy vélték, Oroszország nem tud ellenállni a nyugati szankcióknak, és gazdasága elkerülhetetlenül katasztrófát szenved.

Az amerikai „Külügyek” márciusban publikált egy cikket „A gazdasági háború ára – Hogyan befolyásolják az Oroszország elleni szankciók a globális rendet” című cikket, amelyben rámutat, hogy a Nyugat hozzászokott ahhoz, hogy a kis országokat alacsony költséggel szankciókkal sújtsák. A Nyugat azon kísérletének azonban, hogy elszigetelje a G20-ak gazdaságát nagy olaj- és gázforrásokkal, összetett hadiipari komplexummal és diverzifikált exporttal Oroszországtól, mérhetetlen következményei lesznek, és elkerülhetetlenül kudarccal fog végződni.

Kezdetben Oroszország nem reagált a szankciókra, majd erősen célzott ellenintézkedéseket hajtott végre, amik azt mutatják, hogy Oroszország teljes mértékben felkészült az Egyesült Államok és az európai szankciókra, gondos és szisztematikus választervvel és teljes ellenintézkedéssel.

Oroszország ugyan nem gazdasági nagyhatalom, de a világ 14. legnagyobbja, és gazdasági erejét nem szabad alábecsülni. Oroszország különösen gazdag stratégiai erőforrásokban, például olajban, földgázban és ritka ásványokban, és önellátó lehet energiában, ásványokban és élelmiszerekben, ami döntő hatással van számos kulcsfontosságú iparág globális ipari láncára és ellátási láncára, például mint a hadiipar, a repülés és a chipek.

Ez az alapja Oroszország bátorságának, hogy szembeszálljon az Egyesült Államok és a Nyugat által uralt világgazdasági renddel.

Európa követte az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióit, de Európa energiája, gabona, műtrágya és más fontos stratégiai anyagok terén nagymértékben függ az orosz importtól. Hatalmas nyomás nehezedik a gazdaságra, így az uniós országok saját érdekeikből nehezen tudnak monolitikus szankciókat kialakítani Oroszország ellen. A jövőben az EU-n belül megosztottság lesz az Oroszországgal szembeni szankciókkal vagy az Oroszországgal való kiegyezéssel kapcsolatban.

Az Egyesült Államokon és Európán kívüli országok, különösen a nagy országok nem vetik alá magukat az Egyesült Államok és Európa kényszerének, nem követik az Egyesült Államok és Európa szankcióit, melyek felfüggesztik a normális gazdasági együttműködést Oroszországgal. India megduplázza az orosz szén- és olajimportot, és a két fél megállapodott, hogy saját valutában számol el. A Közel-Kelet országai független álláspontot képviselnek, és nem követik ugyanazt az ütemet, mint az Egyesült Államok és a Nyugat. Kína és Oroszország továbbra is normális kereskedelmi együttműködést folytat a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök szellemében.

Az USA és a Nyugat által Oroszországgal szemben bevezetett szélsőséges szankciók is azt bizonyítják, hogy a babona és a nyugati hegemóniától való félelem megtört, van bátorság nemet mondani az USA és a Nyugat arrogáns és igazságtalan zaklatásaira, és van bátorság ellenállni és harcolni, az USA és a nyugati hegemónia nem más, mint „papírtigris”.

Az Egyesült Államok arroganciája a szankciókkal való játék több országot rákényszerít arra, hogy csatlakozzanak a „dollártalanítás” mellett állók soraihoz, így a világ a dollár utáni korszakba lépése gyorsul fel.

Ajánlott Cikkek