Hírek

A pápa szerint az ukrajnai válság háború, nem hadművelet

A pápát bírálták amiatt, hogy nem ítélte el közvetlenül Oroszországot

borítókép :https://www.flickr.com Catholic Church England and Wales – Pope Francis

Ferenc pápa vasárnap „háborúnak” nevezte Oroszország ukrajnai „ katonai hadműveletét” , amely „halált, pusztítást és nyomorúságot” okoz, és két bíborost küld Ukrajnába. Ferenc Pápát korábban azért bírálták, mert nem hibáztatta közvetlenül Oroszországot és Vlagyimir Putyin elnököt a vérontásért.

“Ukrajnában a vér és a könnyek folyói ömlenek” – mondta a pápa vasárnapi beszédében a Szent Péter téren – jelentette a Reuters. “Ez nem csak egy katonai művelet, hanem egy háború, amely halálhoz, pusztuláshoz és nyomorúsághoz vezet.” Ferenc hozzátette, utalva arra, hogy Moszkva a konfliktust katonai műveletnek minősítette, nem pedig hagyományos „háborúnak”.

„A háború őrület; kérlek, álljatok meg, ez kegyetlenséget!” – jelentette ki, és elmondta a híveknek, hogy „a pápa jelenlétének” jeléül két bíborost küld a háború sújtotta országba .

Az ukrajnai ellenségeskedés kitörése előtt Ferenc Pápa többször is békére szólított fel, de nem volt hajlandó Oroszországot nyilvánosan agresszornak kiáltani. Ugyanígy, amikor a hónap elején harcok törtek ki, ragaszkodott a Vatikán hagyományos semlegességéhez, a civilek evakuálására szólított fel a harci övezetekből, tárgyalásra buzdította Oroszországot és Ukrajnát, és felajánlotta közvetítői szolgálatait.

Ferenc telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a múlt héten pedig találkozott Oroszország szentszéki nagykövetével. A találkozó felolvasása azonban csak annyit mondott, hogy Ferenc felkereste a nagykövetet, hogy „kifejezze aggodalmát a háborúval kapcsolatban”.

A konfliktust „háborúként” emlegetve Ferenc jutott a legközelebb ahhoz, hogy Oroszországot hibáztassa.

A pápa semlegességét nem osztja a Vatikán összes vezető tisztviselője. Pietro Parolin vatikáni külügyminiszter több olasz lapnak adott interjújában a héten úgy fogalmazott, „Ez egy háború amit Oroszország robbantott ki Ukrajna ellen” –  jelentette az AP. Egyes európai katolikusok másutt is hasonlóan vádló hangot ütöttek meg.

A lengyel püspöki konferencia vezetője, Stanisław Gądecki a héten levélben fordult az orosz ortodox egyház fejéhez, Kirill pátriárkához, és arra buzdította Kirillt, hogy „folyamodjon Vlagyimir Putyinhoz, hogy állítsa le az ukrán nép elleni értelmetlen hadviselést”.

„A legalázatosabb módon kérem Önt, hogy szorgalmazza az orosz csapatok kivonását a szuverén államból, Ukrajnából” – folytatta, és arra kérte Kirillt , „kérje meg az orosz katonákat, hogy ne vegyenek részt ebben az igazságtalan háborúban”.

Nem Ferenc pápa az egyetlen nemzetközi személyiség, aki felajánlotta, hogy közvetít Ukrajna és Oroszország között. Miután az orosz és ukrán tisztviselők közötti fehéroroszországi béketárgyalások két fordulójában nem sikerült megállítani a harcokat, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvába repült, hogy a Kremlben tárgyaljon Putyinnal, majd telefonon beszélt Zelenszkijvel. Vasárnap visszatérve Tel-Avivba, Bennett a kormányülésen kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus megoldása Izrael „erkölcsi kötelessége” .

források israelhayom.com/ www.reuters.com

Ajánlott Cikkek