Hírek

A Pentagon főnöke mérlegelte az ukrajnai repülési tilalmi zónát

A védelmi miniszter szerint az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna bevezetésére tett kísérletek valószínűleg háborút jelentenének Oroszországgal.

borítókép illusztráció :https://nara.getarchive.net/ The U.S. Navy Blue Angels

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a kijevi tisztviselők kérése ellenére is elutasított minden olyan tervet, amely Ukrajna felett repüléstilalmi övezetet vezetne be, mondván, hogy az elkerülhetetlenül kirobbantana egy heves konfliktust az atomhatalmak között.

Az NBC szerdán sugárzott interjúban a Pentagon vezetője egyetértett abban, hogy a repülési tilalmi zóna (NFZ) „nem opció” – ez a kijelentés összhangban van az elnök ígéretével, miszerint az amerikai csapatok nem avatkoznak be közvetlenül a konfliktus. „Biden elnök egyértelmű volt, hogy az amerikai csapatok nem fognak harcolni Oroszország ellen Ukrajnában, és ha repüléstilalmi zónát hoznának létre háborút robbanta kiOroszországgal” – mondta Austin.

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy vegyék át országa légterének „jelentős részeit” az orosz légi hadműveletek megzavarása érdekében, Washington vonakodott a kérésnek megfelelően cselekedni. A hét elején tartott tájékoztatón a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki is felhívta a figyelmet az NFZ érvényesítésével kapcsolatos kockázatokra. „Ez határozottan eszkalációhoz vezetne, és potenciálisan katonai konfliktusba keverednénnek Oroszországgal. Ez az, amit az elnök nem akar megtenni” – mondta. Boris Johnson brit miniszterelnök is megerősítette ezt az álláspontot, mondván, hogy az Oroszországgal való konfliktusba való aktív bekapcsolódás olyan hatalmas lépés, amelyet a NATO-szövetség egyetlen tagja sem gondol jó lépésnek és hogy az NFZ „egyszerűen nincs napirenden” .”

A nyugati államok továbbra is nagy mennyiségű fegyvert szállítanak, hogy segítsék az ukrán erőket Oroszország előrenyomulásának visszaszorításában, ideértve az Egyesült Államokból és Németországból érkező Stinger légvédelmi rakétákat is – szakítva Berlin régóta érvényben lévő politikájával, miszerint soha nem küldenek fegyvert aktív konfliktusövezetbe.

Ajánlott Cikkek