Foci Hírek Semleges Térfél Sport

A pénz szaga: újabb téli focivébére készül a FIFA?

A szaúdi trónörökös, egyben miniszterelnök, Mohamed bin Szalmán és a FIFA-elnök, az olasz Gianni Infantino egymás mellett ülve nézték végig a katari focivébé nyitómeccsét. Nem először tették ezt, mert 2018-ban, Oroszországban szintén egymás mellett ültek. A focirajongók vad találgatásokba kezdtek, miközben egyre többet hallani, hogy Szaúd-Arábia – Görögországgal és Egyiptommal közösen – 2030-ban világbajnokságot rendezhet – írja az origo.hu.

Borítóképen: A FIFA logója, a szervezet Zürich-ben található központi épületén

Már a Katari VB rendezése, illetve a rendezés odaítélése körül is botrányok voltak, ahogy a Paris Saint-Germain Quatar Investment-nek történő eladása körül is voltak olyan hangok, hogy Nicolas Sárközy korábbi köztársasági elnök és fia anyagi juttatásban részesült, mert a klub vételárát kétszeresére tornázták fel.

Ezzel összefüggésben 2019-ben – mivel a vád szerint Platini pénzt kapott azért, hogy szavazzon Katarra, mint VB-rendezőre. Platini akkor azt mondta, hogy bár Sarkozy sosem kérte, hogy szavazzon Katarra a 2022-es rendezés kapcsán, ő magától is tudta, hogy mivel tenné a legjobbat.

Most újabb jelentkező van?

Még el sem kezdődött a katari világbajnokság, de szinte mindenki kijelentette, hogy soha többet nem szabad téli világbajnokságot rendezni.

Nem jött be az a teória, hogy a játékosok kevésbé lesznek kizsigerelve, mintha egy nyári vb-n játszanának (elég csak megnézni, hány sztár sérült meg a vb előtt és mennyien hiányoznak a katari tornáról), s az is jól látszik, hogy a csapatoknak nagyon hiányoznak a felkészülés együtt töltött napjai. Vannak olyan együttesek, amelyeknek az első fordulós játékán nem látszik ez (Anglia, Franciaország, Spanyolország), de a többség játéka nyomokban sem hasonlít arra, amit valóban tudnak.

Ha a görög-egyiptomi-szaúdi rendezési tervet nézzük, akkor az megint téli világbajnokság lesz.

Mert Görögországban még csak-csak meg lehetne rendezni a tornát júniusban és júliusban (bár ez ott is kockázatos lehet), de Egyiptomban és Szaúd-Arábiában semmiképpen sem. Ebben a két országban ugyanúgy 40-45 fok van, mint Katarban, ahol pont ezért nem lehetett megrendezni a 2022-es vb-t a nyári hónapokban. Szaúd-Arábia rendezési terveinek megerősödése, s az erről szóló közbeszéd egybe esett az ország futballcsapatának világszenzációt okozó győzelmével az argentin válogatott ellen.

Nem tudjuk, mi igaz, és mi nem ezekből a találgatásokból, de úgy tűnik, hogy a FIFA ma már nem nagyon van meg a gazdag arab államok pénze nélkül…

Ajánlott Cikkek