Tájak/korok Történelem

A Perkői Szent István kápolna

Perkő vagy Perkő-tető Kovászna megyében, a Répát-hegység legdélibb nyúlványa, Felső-Háromszék oltárhegye. A hagyomány szerint a tetőn mondtak ítéletet Kézdiszék népe peres ügyeiben, innen eredhet a Perkő elnevezés.

A Felső-háromszéki-medence vagy röviden Felső-Háromszék a Brassói-medence északi nyúlványa Kovászna megye területén (Háromszék vármegyében), a Bodoki-hegység, a Háromszéki-havasok, a Nemere-hegység, a Répát-hegység és a Bodzai-havasok között. Közepén halad át a Feketeügyfolyó.

A Felső-háromszéki-medencét magyarok lakják, minden itteni település magyar többségű. A legnagyobb Kézdivásárhely (több mint 20 ezer lakos). Románok csak a Háromszéki-havasok lábánál lévő településeken, Kovászna környékén vannak kisebb számban.

Itt található tehát Perkő, ez a mesébe illő táj, a csodálatos kápolnával. A hegyről rálátás nyílik az egész Háromszéki-medencére, a Csíki- és a Bodoki havasokra.

A képhez tartozó alt jellemző üres; perko4.jpg a fájlnév

A tetőn álló 13. századi római katolikus Szent István-kápolna, mely a tatárjáráskor elpusztított Szentlélek várának helyén épült, a háromszékiek leghíresebb műemlék búcsújáró helye augusztus 20-án, Szent István király napján.

A képhez tartozó alt jellemző üres; perko3.jpg a fájlnév

A képek magukért beszélnek…

A képhez tartozó alt jellemző üres; perko2.jpg a fájlnév

Ajánlott Cikkek