Hírek

„A politikusoknak nem szabad behozniuk a háborús érzelmeket hazánkba”

Az Ukrajnának nyújtott katonai-technikai segítségnyújtásról szóló parlamenti döntés veszélyes lépés Bulgária háborús részvétele felé – mondta Rumen Radev bolgár elnök.

Borítóképen: Rumen Radev bolgár elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján – 2018 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A felek figyelmen kívül hagyják a józan észt, és az Országgyűlés Ukrajnával kapcsolatos döntése veszélyes lépés Bulgária háborúba való bevonása felé. Már maga a „katonai-technikai segítségnyújtás” megfogalmazás is eléggé nyúlós és kockázatos. Ezt Rumen Radev elnök válaszolta egy újságírói kérdésre, miután részt vett a Szent Sándor Nyevszkij téri ünnepségen május 6-án.

„Ma minden bolgár tiszteletet és hálát érdemel katonaságunknak és mindazoknak, akik meghaltak a hazáért. A közvetlenül mellettünk dúló háború, amelyet a közelmúltig elképzelhetetlennek tartottunk, állami hozzáállást és adekvát megoldásokat igényel, amelyek nem okoznak kockázatot, de erősítik a nemzetbiztonságot” – mondta Rumen Radev a mai Bátorság Napja alkalmából. Hozzátette: a biztonság fő pillére a bolgár hadsereg és azok az emberek, akik kiképzéssel, biztonsággal, motivációval és odaadással szentelték magukat neki.

Az elnök arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai katonai konfliktus várhatóan nem lesz rövid, és tovább fog nőni, ezért ésszerű döntéseket vár a bolgár politikusoktól.

„Nem szabad megengedni, hogy a háborús szenvedélyek átterjedjenek Bulgáriára. Ezért ismételten felszólítom a bolgár politikusokat, hogy alaposan mérjék fel szavaik következményeit, és ne ássák el a megosztottságot társadalmunkban” – mondta Rumen Radev, hozzátéve, hogy veszélyes és teljesen elfogadhatatlan összecsapásokat szítani a főváros központjában a háború.

„A bolgár zászlókat ki kell bontani a bolgár utcákon. Emberi és közéleti kötelességünk, hogy szolidárisak legyünk a háború áldozataival, támogassuk őket minden lehetséges módon” – fogalmazott az államfő. Megjegyezte, hogy a vérontás militarista felhívásokkal kezdődött, amelyeknek nincs helyük hazánkban.

„Bárki, aki ilyen vagy úgy behozza ezeket a érzelmeket Bulgáriába, vagy bevon minket a háborúba, viselnie kell a felelősségét” – tette hozzá az elnök. Az elnök hangsúlyozta: amint arra Vaclav Klaus cseh politikus is figyelmeztet, a tárgyalások elől való menekülés a konfliktus elhúzódását jelenti annak minden következményével együtt. „Ez Európa gazdasági önfelszámolását jelenti, és nyilvánvalóan oda tartunk” – tette hozzá Rumen Radev.

A Bolgár Hadsereg bátorságának napján és ünnepén a szófiai Szent Alekszandr Nyevszkij téren a Bolgár Köztársaság államfője és a fegyveres erők főparancsnoka részt vett a Bolgár Köztársaság hadserege csatazászlóinak ünnepélyes felszentelésén. Az elnök átvette a Bolgár Hadsereg reprezentatív alakulatainak díszrendjét és megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét.

via BTA

Ajánlott Cikkek