Vélemény Vélemény-cikkeink

A Princeton-on elutasítják a demokráciát és a tudományt

Periklész helyett jöjjön 50 Cent, Seneca helyett pedig J. K. Rowling! Minek a klasszikus műveltség? Hiszen az maga a faji diszkrimináció! Legalábbis a Howard és Princeton egyetemek szerint… Azon túl, hogy ezzel le is írták magukat, mint egyetem, további problémák is adódnak! Ők persze azt oktatnak, amit akarnak, és 50 Cent, na meg J. K. Rowling is nyilván értékes műveket hoztak létre (csak a példa kedvéért vettük ide őket), de az érvelés méltatlan egy olyan intézményhez, amit egyetemnek neveznek!

Borítókép: A Princeton (forrás: princeton.edu)

„A Princeton docense, Dan-el Padilla Peralta arról beszélt az üggyel kapcsolatban, hogy abban reménykedik, hogy a görögöket és a rómaiakat hamarosan mindenhol eltávolítják az emelvényről, mert szerinte a klasszikus nyelvek az autokrácia melegágyai, és elválaszthatatlanul kötődnek a fehér felsőbbrendűség elméletéhez.” (forrás: Magyar Nemzet)

Peralta nyilván nem értesült még arról a tényről, hogy a demokrácia intézménye a görögöktől ered, akik gondolataikat – láss csodát! – éppen azon a görög nyelven írták le, amit most a fehér felsőbbrendűség okán ki akar irtani az egyetemekről. Talán arról sem hallott ez a szerencsétlen figura, hogy a latin nyelv évszázadokig a tudomány nyelve volt, ha úgy tetszik a tudományban azt a szerepet töltötte be, mint manapság az angol; a közös megértés alapját jelentette! Enélkül a közös nevező nélkül még ma is csak elszigetelt kis közösségekben topogna az emberi tudás, a latin nyelv viszont ezt a közös tudást az emberiség egészének tudásává tette!

Ja, talán az a baj, hogy az „akkor ismert világ” az igazából csak Európát jelentette? Vagy netán az, hogy jellemzően a fehér közösség beszélte és használta? Talán nem pont a latin nyelv ismerete történt meg az, hogy Európa fedezte fel Amerikát, és nem fordítva? És éppen egy docens nem rudja, hogy állása sem lenne, ha nem lett volna a latin nyelv??? Alighanem az egyetem fogalmát sem ismernénk… Ha már szóba került Seneca, idézünk is egy mondatot tőle, mert a nyelvnácik nyilvánvalóan nem hallották még;

„Errare humanum est, in errore perseverare dementis”, azaz „Tévedni emberi, a tévedéshez ragaszkodni viszont esztelen dolog”.

Ha nem is hallották még a mondást, reméljük, hogy talán maguktól is képesek lesznek felismerni szellemi csődhelyzetüket, bár, a következő idézet nem azt mutatja, erre nem képesek;

„Lehetőséget teremtsünk a tudomány egyes területein alulreprezentált hallgatók és kollégák előrelépéséhez, emellett a leghatározottabban elítéljük és elutasítsuk a rasszizmust, amely a szakterületünket nehezen megközelíthetővé tette a fekete és színes bőrű hallgatók számára.”

Mi van, ha kiderül, hogy a matematikát, vagy éppen a történelmet is kevésbé látogatják a fekete és színes bőrű hallgatók? Hulljon a férgese? Ezeket is belevetik abba a szellemi dögkútba, amit elég sekélyre ástak, ezért csak úgy ömlik ki belőle a bűzös rohadás?

De igaz, a felsőoktatásnak végülis ki kell szolgálnia a mindenkori igényeket, így hát oktassanak csak nyugodtan marxizmust, adják ki, hogy Lenin összest biflázzák be a hallgatók, és ha már itt tartunk, nyugodtan tanulmányozzák Goebbels munkásságát, mert valahogy a propaganda-gépezet igényeit is ki kell elégíteni!

De komolyra fordítva a szót; Totálisan értelmetlen irányba mennek a dolgok, a tudás lassan bűn, de legalább maradjon meg ez az Egyesült Államok határain belül! Miért kell másoktól is elvárni a teljes elbutulást?

Ajánlott Cikkek