Hírek

A Reuters cikkében írja – Az EU mintegy 23 milliárd euró értékben befagyasztja az orosz központi bank vagyonát.

Didier Reynders igazságügyi biztos elmondta, hogy az uniós országoknak mintegy 23 milliárd euró értékben sikerült befagyasztaniuk az Orosz Föderáció Központi Bankjának vagyonát. Szavait a Reuters idézi .

Az Európai Bizottsághoz 27 EU-tagállamból érkezett információ szerint ezeknek a befagyasztott eszközöknek csak kevesebb mint egytizede van az EU-ban.

Didier Reinders igazságügyi biztos

Reinders ugyanakkor megjegyezte, hogy az Európai Unióban befagyasztott 23 milliárd “elhanyagolható adat az Egyesült Államok által befagyasztott 100 milliárdhoz képest”.

Európa mellett március eleje óta szankciókat vezetett be az Orosz Központi Bank ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán, nemzeti valutájukban befagyasztva tartalékait.

Korábban az Európai Unió betiltotta az Orosz Központi Bank tartalékainak és eszközeinek kezelésével kapcsolatos műveleteket. A dokumentum megtiltja a tartalékok kezelésével, valamint az Orosz Központi Bank eszközeivel kapcsolatos tranzakciókat, beleértve az Oroszországi Központi Bank nevében vagy nevében eljáró jogi személlyel, szervezettel vagy testülettel folytatott tranzakciókat.

A vagyon elkobzása és átadása Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 21-én felkérte a külföldi partnerállamokat, hogy kössenek olyan többoldalú megállapodást, amely magában foglalja Oroszország külföldön lévő vagyonának elkobzását és Ukrajnának és más országoknak történő átadását.

Zelenszkij felajánlotta, hogy Oroszország külföldi eszközeit Ukrajnának és más államoknak ruházza át, hogy kompenzálja az orosz csapatok akcióiból eredő veszteségeket.

Felkérjük a partnerállamokat, hogy írjanak alá egy többoldalú megállapodást, és hozzanak létre egy olyan mechanizmust, amelyen keresztül mindenki, aki az orosz hadsereg cselekményei miatt szenvedett, kártérítést kaphat veszteségeiért.

Vlagyimir ZelenszkijUkrajna elnöke

Az ukrán vezető kifejtette, hogy egy ilyen megállapodás alapján a partnerállamok joghatósága alá tartozó orosz pénzeszközöket és vagyonokat letartóztatják vagy befagyasztják, majd lefoglalják és egy speciális alapba küldik, amelynek köszönhetően „az orosz agresszió minden áldozata megfelelő kompenzációban részesülhessen.” „Határozottan igazságos lesz” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Elzárva a világgazdaságtól

Korábban Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében azt mondta , hogy Oroszországot végleg meg kell fosztani a globális gazdaságban való részvétel előnyeitől.

Hozzátette, hogy most még túl korai megvitatni a Moszkva és Washington közötti kapcsolatok normalizálásának lehetőségét. „Korai még gondolni is erre” – mondta a miniszter. Szerinte Moszkvának “komoly árat” kell fizetnie döntéseiért. A miniszter igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szükségesnek tartja-e, hogy Oroszország jóvátételt fizessen az ukrajnai hadművelettel kapcsolatban.

Az amerikai hatóságok még áprilisban úgy döntöttek , hogy nem adják vissza lefoglalt vagyonukat orosz vállalkozóknak – mondta Jake Sullivan , az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági asszisztense .

Nem az a célunk, hogy visszaadjuk őket. Célunk, hogy jobb dolgokra fordítsuk mint ők.

Az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági asszisztense

A külföldi korlátozások bevezetését követően elsősorban az oroszok jachtjait kezdték őrizetbe venni, akikre szankciók vonatkoztak. Március végén az amerikai szenátorok lefoglalt orosz eszközök küldését javasolták Ukrajna megsegítésére.

Kínai reakció

Kína ugyanakkor az orosz állami vagyon Washington általi blokkolását „halálos ítéletnek” tekintette az Egyesült Államok pénzügyi rendszerére. Ezt a Global Times kínai kiadása írja .

“Az Egyesült Államok hitelességét a gazdasági világban aláásta az a döntésük, hogy egyoldalú szankciókkal befagyasztják az orosz vagyont” – véli a cikk szerzője. Rámutat, hogy az egyoldalú szankciók következtében az USA befagyasztotta az oroszok és kormányuk tulajdonában lévő, több tízmilliárdos vagyont.

Ha egy ország önző politikai érdekeit követve kész a másodperc töredéke alatt elvenni az állami és magán külföldi számlákat, akkor a politikusok egyetlen szava sem fogja meggyőzni a külföldi befektetőket tőkéjük biztonságáról.

Global Times

A kiadvány úgy véli, hogy az Egyesült Államok már nem biztonságos hely a tartalékok tárolására. „Az orosz pénzügyi rendszert sújtó szankciók, például a jegybanki tartalékok befagyasztása valószínűleg fordulópontot jelentenek az amerikai pénzügyi rendszer számára” – vélekedik a kiadvány szerzője, rámutatva, hogy a legtöbb amerikai kincstári kötvény külföldi tulajdonban van.

Ajánlott Cikkek