Erdély Hírek

A román elöljáró bosszúból magyarról románra cseréltette az ombodi iskola névadóját.

Eljárást folytat az Országos Diszkriminációellenes Tanács Zenoviu Bontea, Szatmárpálfalva polgármestere ellen a Krónika cikke alapján . Ilyenkor szembesül az ember azzal, hogy mennyire zsigeri a gyűlölet még a 21. században is a magyarsággal szemben egy EU országban.

Borítókép Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elé kerül a Zenoviu Bontea kezdeményezte iskolaátkeresztelés • Fotó: Szatmárpálfalva polgármesteri hivatala

Két esetben is panaszt nyújtott be a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Zenoviu Bontea szatmárpálfalvi polgármester ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Benkő Erika, a szervezet vezetője sepsiszentgyörgyi elmondta, a Krónika Magyarellenes húzások sora Szatmárpálfalván: az ombodi iskola átnevezésével is etnikai konfliktust szít a liberális polgármester című cikke hívta fel a figyelmét a partiumi elöljáró magyarellenességére.

Annak nyomán indítottak vizsgálatot, hogy a polgármester kezdeményezésére a Szatmár megyei község képviselő-testülete a Soltész János egykori helyi református lelkészről elnevezett ombodi általános iskolát Ion Barbu matematikus nevére keresztelte át.

Annak ellenére folyamodott a névváltoztatáshoz, hogy a Câmpulung Muscelen született költő, matematikus semmiféleképpen nem kötődik Szatmárhoz, Erdélyhez. Mint azt az ötezer lelkes, 48 százalékban magyarok lakta szatmári település liberális (PNL) elöljárója lapunknak közvetve elismerte, vitatott döntésével revansot akart venni a magyarságon, amiért Rákóczi Ferencről nevezték el Szatmárnémeti 10-es számú iskoláját.

A névváltoztatást Magyar Lóránd szatmári RMDSZ-es parlamenti képviselő nemrég szóvá tette a bukaresti törvényhozásban, etnikai konfliktus generálásával vádolva a pálfalvi elöljárót, leszögezve: Soltész János „egy élet munkájával érdemelte ki, hogy iskola viselje a nevét”. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat felvette a kapcsolatot az RMDSZ helyi szervezetének vezetőjével, és kiderült, a román elöljáró magyarellenes megnyilvánulásai az önkormányzaton belül is tapasztalhatóak.

Zenoviu Bontea több alkalommal zaklatta a községháza magyar jegyzőjét, diszkriminálta őt magyarsága miatt, de minden magyar alkalmazottat és RMDSZ-szimpatizánst akadályozott a munkájában. A beszélgetések alapján a jogvédő szervezet megállapította, hogy a polgármester évek óta zaklatja a magyar alkalmazottakat, olyanokat mond nekik, hogy „forduljanak a magyar barátaikhoz, az RMDSZ-hez”. A jogvédelmi szolgálat ennek nyomán az iskola nevének megváltoztatása ügyében és a községháza munkatársainak zaklatása miatt is panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. Benkő Erika hangsúlyozta, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat túllépte Székelyföld határait, minden fajta diszkrimináció, a nyelvi jogokat csorbító vagy politikai támadás ellen fellépnek Románia területén.

forrás: kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek