Erdély Hírek

A román hatóságok vetetik le a magyar zászlót Székelyudvarhelyen

Csak a magyar zászlókat kell eltávolítani a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából a Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete szerint. A Bukaresti Törvényszék 2020 júniusában első fokon a zászlókat Magyarország szimbólumainak tekintette, ezért elrendelte eltávolításukat.

A másodfokon eljáró táblabíróság ezután elutasította Gálfi Árpád polgármester fellebbezését, aki úgy érvelt, hogy a piros-fehér-zöld zászlókat Székelyudvarhely magyarországi testvértelepüléseitől kapták, és a tisztelet jeléül tűzték ki a lengyelországi, szlovákiai testvértelepülésektől kapott zászlókkal együtt. A bírósági ítélet szerint azonban csak a magyar jelképeket kell eltávolítani.

A bíróság azt is elrendelte, hogy a polgármester fizessen négyezer lej ügyvédi díjat a felperesnek, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselőjeként politizáló Dan Tanasă vezette szervezetnek, a székelyföldi románok nevében fellépő, valójában a magyar szimbólumok és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC). Az ADEC 2019-ben a székely zászlót és a városzászlót is peres úton távolíttatta el a székelyudvarhelyi városháza homlokzatáról, és bepanaszolta a polgármesteri hivatalt, mert az Udvarhely Napok plakátján csak magyarul jelent meg az esemény neve. Utóbbi keresetét mind az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mind a bíróság elutasította – emlékeztetett az ügy előzményeire a Székelyhon.ro. A bíróság döntése jogerős, fellebbezésre nincs lehetőség.

“Jogállamban az ilyen döntéseket végre kell hajtani , még akkor is, ha nem értünk vele egyet.”

– kommentálta a döntést Zörgő Noémi, a városháza szóvivője.

MTI

Ajánlott Cikkek