Hírek Történelem

„A romániai diplomácia a megszokott, a pillanatnyi erőseknek tartott hatalmak felé simulékony formáját hozza”

Pászkán Zsolt a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) elemzője adott interjút a Magyar Nemzetnek, és nem meglepő módon, de annál világosabb érveléssel azt állítja, hogy Románia a Moldovai Köztársaság bekebelezésében bízik. Tudvalevő, hogy a román nacionalisták (ez gyakorlatilag az összes román párt) beteges vonzalmat érez Moldova iránt, és most lehetőséget is látnak arra, hogy terveiket megvalósítsák.

Borítóképen: Európa térképe, a Moldovai Köztársaság pirossal kiemelve (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: TUBS, licenc: CC BY-SA 3.0)

„A romániai diplomácia a megszokott, a pillanatnyi erőseknek tartott hatalmak felé simulékony formáját hozza. Ilyen értelemben önazonos, így nem is okoz túl nagy meglepetést. Ugyanakkor a román belpolitikai szereplők sem hagyhatják ki az alkalmat, hogy kisstílű belső harcokra használják fel ezt az emberi tragédiát.”

Így Pászkán Zsolt, aki azt is elmondta, hogy azért esik kevés szó az Ukrajnában élő román kisebbségről, mert az utóbbi évtizedekben a román politikai elit inkább feláldozta saját határon túli kisebbségeit, csak azért, hogy ne érvényesüljenek a magyar közösség számára is kedvező, kollektív, önrendelkezési jogok!

Azzal kapcsolatban, hogy Bukarest támogatja Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Georgia csatlakozását az Európai Unióhoz, a következőket mondta az elemző:

„Másrészt az a megfontolás vezérelhette őket, hogy egy euroatlanti igényeket ellenkezés nélkül kiszolgáló állásfoglalásért jutalmul előbb vagy utóbb a nyugati partnerek ellenállása nélkül kebelezhetik be Moldovai Köztársaságot. Az első várakozásuk eddig nem teljesült, a második még függőben van.”

Az a bizonyos első várakozás az, hogy azért nem követték a magyar kormány keményebb fellépését a saját etnikumuk ukrajnai elnyomása okán, mert akkor „jutalomképpen” a román etnikai közösség kedvezőbb eljárásban részesül. Igen, erről semmit nem lehet tudni, és pillanatnyilag nem is aktuális a kérdés…

Románia geostratégiai szerepéről azt mondta az elemző, hogy a következő időszakban felértékelődhet, mert Moszkva arra törekszik, hogy a NATO határaitól 100-200 kilométerre állandó katonai bázisokat alakítson ki, ezért a NATO a hiányos infrastruktúrájú Romániát erősen fejlesztheti, mint egyfajta keleti bástyát az oroszok ellenében.

Eddig a szakértői vélemény, mi pedig csak annyit teszünk hozzá, hogy igazán kicsinyes magatartás ez, de – mint a történelmi példa mutatja – Románia „simulékony” (inkább simlis) diplomáciája sikeresnek mondható – legalábbis a területfoglalást tekintve…

Ajánlott Cikkek