Hírek

„A rubel aranyhoz és valutához való kötése ma is folyik”

Tehát nem csak szóbeszéd… Korábban is lehetett hallani ilyen hangokat, de hivatalosan talán most került először kimondásra, hogy dolgoznak az ügyön az oroszok. Azt most még korai lenne részletesen elemezi, hogy ennek milyen hatásai lennének, de nem tűnik rossz ötletnek! És ahogy a nyilatkozatokból látjuk, nem feltétlen a korábbi módszereket alkalmaznák, de erősen építenének rájuk.

Borítóképen: Phoebe Man, One Pyeong of Golden Bricks, 2015. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: ManPhoebe, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

“Vita tárgyát képezi egy olyan oroszországi pénzügyi rendszer létrehozása, amelyben a rubel értéke aranyhoz és valutaértékekhez lesz kötve” – idézte Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivője jelentette ki a TASzSz.

Korábban az elképzelést Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács (BT) titkára vetett fel a szankciókkal kapcsolatban, most azt mondja, hogy az ötlet a tudományos közösség vizsgálatát igényli:

„Különösen a rubel értékének meghatározását az elsőrendű feladat, hiszen a rubelt mind az arannyal, mind a devizaértéknek számító áruk csoportjával fedezni kell, hogy a rubel árfolyamát összhangba hozzuk a valós vásárlóerő-paritással” – magyarázta Patrusev.

A Biztonsági Tanács titkára arra a kérdésre válaszolva, hogy az ilyen kezdeményezések ellentétesek-e a gazdaságelméleti következtetésekkel, a következőket mondta:

„Nem a közgazdaságtudomány következtetéseivel, hanem a nyugati közgazdasági tankönyvek következtetéseivel ellentétesek.”

Patrusev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország nem ellenzi a piacgazdaságot, de – ezek szerint – más elképzelése van arról, hogyan lehet azt másképp működtetni, mint az aktuális nyugati modell.

A fentiek arra engednek következtetni, hogy egyfajta vegyes rendszert képzelnek el az oroszok, amiben igen komoly szerepet kapna az arany. Igen, az az arany, amire az utóbbi időkben igen nagy hangsúlyt fektettek Oroszországban.

Míg 2010-ben az ötödik volt a világ kitermelői között 6 millió uncia arany kitermelésével (1 uncia 31,1035 gramm, addig 2019-ben már a második volt Kína mögött, Ausztráliát megelőzve cca. 11 millió unciás termeléssel, most pedig már Kínát is előzik, és magasan a legtöbb bizonyított, de ki nem termelt készlettel rendelkeznek. És közben az aranytartalékuk is 2.500 tonna körül van…

Azt nem tudni ugyan, hogy ebből mennyit foglaltak le, de a gazdaság mértével történő aranytartalék nagyságát tekintve bőven világelsők!

Nos, úgy tűnik, az oroszok igen komolyan gondolják, hogy megtörik az Egyesült Államok egyeduralmát, ami ugyan nem köti aranyhoz a dollárt, de – és itt érhető tetten, hogy miért mondja Patrusev, hogy csak a tankönyveknek mond ellent az aranyfedezet! – mégis 8.100 tonna aranyat tart széfjeiben…

Ajánlott Cikkek