Hírek

A rubel köszöni szépen, jól van!

Az amerikai dollár árfolyama következő napi leszállításra 58,4 kopejkával csökkent, és 79,3891 rubelre esett. Ez a moszkvai tőzsde mai kereskedési adataiból látszik. A minimum 78,755 rubelnél volt, a maximumot 80,86 rubelben jelölték meg. Összesen 31 425 tranzakciót kötöttek. Az utolsó ügylet hétfőn 79,75 rubel/dollár árfolyamon köttetett. Az euró 1,67 rubellel 83,68 rubel szemben esett.

Borítóképen: 5 rubel – minta (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Влад 1983 10, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mihail Evdokimov, az orosz külügyminisztérium FÁK-országok első osztályának igazgatója április 14-én az EAEU-országok azon terveiről beszélt, hogy a kölcsönös elszámolások során el kell távolodni a dollártól. Hozzátette azt is, hogy a legutóbbi szankciók előtt is a tranzakciók több mint 70%-át nemzeti valutában bonyolították le.

Április 13-án Alekszej Kudrin, az Oroszországi Számviteli Kamara vezetője azt mondta, hogy az orosz rubel erősödni fog, ahogy más országok is érdeklődni fognak iránta. Megjegyezte, hogy a legtöbb gazdasági partner körében egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy a fizetések stabilabb és közös valutában maradjanak.

forrás: xe.com

Április 4-én Georgij Osztapkovics, a Nemzeti Kutatóegyetem Közgazdasági Felsőoktatási Iskola Statisztikai Kutató- és Tudásgazdaságtani Intézetének Piackutatási Központjának igazgatója azt mondta az Izvesztyijának, hogy az EAEU-országok teljes mértékben áttérhetnek az orosz rubelre a kereskedelemben.

A fenti ábrán jól látható, hogy a rubelre nem igazán hatnak a szankciók. A kezdeti ijedelem után ugyanis ma olyan szinten áll az orosz fizetőeszköz jegyzése, mint például  2020 november elején, amikor még mi sem hittük volna, hogy háború szemtanúi leszünk, és soha nem látott szankciós áradat zúdul Oroszországra…

Ajánlott Cikkek