Hírek

A Sárkány útja

Bruce Lee első saját rendezésű filmjének a kínai (kantoni) eredeti címe szó szerinti fordításban „A dühöngő sárkány átkel a folyón”. És ha már átkelt, ott bizony kő kövön nem maradt… Ez még 1972-ben volt – ki emlékszik már? -, de a Sárkány megint mérges, és bizony, ha átkel a Tajvani-szoroson… Igen, a Kína-Amerika csúcstalálkozó előtt az állami média igen komoly hangnemre váltott, ami kissé talán meglepő, de csak annak, aki nem figyel eléggé, és nem tudja, hogy mi Tajvan igaz története. Teng Hsziao-ping „Egy ország – két rendszer” elve nem légből kapott marhaság!

Bizony, Tajvan nem igazán önálló ország, nagyon kevesen ismerik el, és még csak az ENSZ-nek sem tagja, az Egyesült Államok mégis ott ólálkodik, hogy „megvédje”…

De úgy tűnik, Kínát egyre jobban idegesíti az amerikai nyomulás, mert fontos gazdasági és politikai érdekek fűzik ahhoz, hogy Tajvan ne szakadjon el teljesen a kontinentális Kínától. Egyebek iránt erre jogi értelemben nincs is lehetősége, vagy ha mégis megtenné, akkor a népi Kína beavatkozása igazán csak polgárháborúként lenne értelmezhető, nem pedig idegen erők beavatkozásaként!

A the Guardian cikkére lelve azt találtuk, hogy most, pár nappal azután, hogy Kína és az Egyesült Államok közös akciótervet jelentett be a glasgow-i klímakonferencián, és azok után, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kifejtette, hogy Nem szabad visszaesnie a hidegháborús időszak összetűzéseibe és széttagoltságába”, kifejezeten meglepő, hogy az állami média igen kemény hangú cikkekkel készül a Kína-Amerika csúcstalálkozóra!

A Global Times azt írja vezércikkében, hogy Tajvan a „Tajvan Kína végső vörös vonala”, majd hozzáteszi, hogy;

„Kína és az Egyesült Államok közötti stratégiai összeütközés kockázatának csökkentése érdekében az utóbbinak egy lépést vissza kell lépnie a tajvani kérdéstől, és önmérsékletet kell gyakorolnia.”

Itt az ideje, hogy Joe Biden megértse;

Örökre elmúltak azok az idők, amikor az Egyesült Államok kényére-kedvére randalírozhatott a világban! Tajvannal és Ukrajnával kapcsolatban is olyan falakba ütközik, melyek áttörésére igen kevés esélye van, de ha mégis kísérletet tesz rá, az a ma ismert világ végét jelenti!

Ezért tényleg ideje lenne visszalépni, és végre elhagyni azt a piszok hazugság narratívát, ami arról szól, hogy az Egyesült Államok mindenkin segít, és az igazság bajnokaként, elkötelezett béke-pártiként akarja a világot jobbá tenni! Nem, az nincs így, és ha valaha igaz is volt (nem!), akkor is tény, hogy ma már csakis és kizárólag a világelsőség, a dominancia megvédése vezérli az USA minden egyes lépését.

Talán még nem tudják, hogy máris elbukták a nagy globális játszmát…

Ajánlott Cikkek