Felvidék Hírek

A SaS leszáll…

A SaS a mai naptól felfüggeszti tevékenységét a koalícióban – jelentette be Richard Sulík, miután tegnap letelt az ultimátum határideje, amit Igor Matovič miniszterelnöknek adott a lemondásra, illetve – mivel Matovič-nek esze ágában nem volt lemondani – tegnap lemondott a gazdasági miniszteri posztjáról. Helyére Andrej Doležal került, aki viszont a SME Rodina embere. A nyomaték kedvéért ma lemondott – és ez elfogadta Zuzana Čaputová – van Korčok külügyminiszter és Branislav Gröhling oktatási miniszter, így tényleg nincs a kormányban a SaS álal delegált miniszter.

Sulík elmondta, hogy ő mindent megtett annak érdekében, hogy Igor Matovič méltósággel távozzon, de a miniszterelnök ezzel a lehetőséggel nem élt. Egy kicsit fenyegetően hangzik, amit mond, de ebben a helyzetben teljesen érthető, hiszen a lemondásra való felszólítás hiábavalósága okán minden további nélkül kivonta pártját a kormányból, ahogy azt ígérte. Ebben nem volt ennyire következetes Veronika Remisová (Za ludí), aki most olyan helyzetbe került, amikor akár még sokat is „kérhet”… A kormánytöbbség ugyanis most az ő döntésétől függ; amennyiben ő is kilépteti pártját, oda a kormány parlamentitöbbsége. Igen ám, de mo, amikor várhatóan ajánlatokkal fogják megkeresni (mondjuk azt, hogy politikai ajánlatokkal), akkor könnyen előfordulhat, hogy sikerül „meggyőzni”, hogy a Za ludí mégis maradjon a kormány-koalícióban.

Nem tudni, hogy mit ér meg egy-egy miniszteri szék, és azt sem tudni, hogy most egyáltalán komoly kapkodás lenne ezek után a pozíciók után, de az tény, hogy míg a SaS-nak három, addig – a csak egy parlamenti hellyel lemaradó – Za Ludí viszont csak két miniszteri széket kapott, Remisová Régiófejlesztésért, beruházásokért és digitalizációrt felelős miniszter (2020. július 01-től), míg az igazságügy tárcát Mária Kolíková „vitte el”. A régiófejlesztést akár Veronika Remisová  elcserélhetné egy közlekedés és építésügyre, maga helyett pedig biztosan találna valakit, de afelől kétségeink vannak, hogy a munkaügyi, szociális és családügyi miniszteri pozíció manapság olyan nagyon kapós lenne. Igen ám, de a kormány – mint láttuk a SaS és a Za Ludí esetében – már eddig sem volt a parlementi erőviszonyoknak megfelelő arányú, és ezzel még inkább torzulnának az arányok, ami hosszabb távon nem éppen a jó együttműködést segítő tényező…

De mit is jelent a felfüggesztett tevékenység? Azt, hogy nem mondanak le a kormányban való működésről, ugyanakkor nem vesznek részt a koalíciós tárgyalásokon, és a parlamenti frakciójuk is saját belátása szerint szavaz a törvényhozás elé beterjesztett javaslatokat illetően. Az, hogy fenntartják a jogok a kormányban való működésre, azt jelenti – bár ez így nem került kimondásra! – , hogy Igor Matovič távozása oldhatja fel a felfüggesztést, illetve az, ha a kormánypártok kisebbségbe kerülnek a parlamentben és ez a kormány bukásához vezet. De ez utóbbi esetben teljesen más a felállás, ugyanis könnyen lehetnek előrehozott választások, de az a minimum, hogy új kormány-alakítási tárgyalásokat kell kezdeni, ahol már nem lesz jelentősége, hogy ki volt az előző kormányban ellenzéki, avagy kormánypárti.

Sulík tehát egy veszélyes játszmába kezdett, hiszen a SaS – mint elég kicsi párt – számára könnyen elveszhet a parlamenti részvétel lehetősége. Különösen, ha a magyar Szövetség párt (bővebben ITT) is indul egy előrehozott választáson!

Sulík szülei apolitikus 12 éves korában Nyugat-Németországba emigráltak, így Sulík csak a ’90-es években tért vissza. Ő – nyilván, mint a germanizmus jó ismerője – látta a „Sas leszáll” című amerikai filmet, ami arról szól, hogy Hitler az angol miniszterelnököt, Churchill-t akarja csapdába csalni, és elfogni, de a terv elbukik. Nos, Sulík is egy miniszterelnököt akar „becsapdázni”, kiderül, hogy mire megy.

Őszintén megmondva; a legjobb egy előrehozott választás lenne a Szövetség részvételével! A cikkben említett egyéb pártok őszintén szólva csakis a magyarság, illetve a frissen alakult Szövetség okán érdekesek számunkra.

Ajánlott Cikkek