Vélemény Vélemény-cikkeink

A Sputnik V bemutatja: “Az Európai Bizottság leszerepel” c. film

A járványkezelés élesen megmutatja, hogy az Európai Unió nem a tagországok összessége, hanem olyan, mintha sok szempontból egy teljesen független entitás lenne… Az Unió – helyesebben az Uniót vezető Európai Bizottság! – hallani sem akar a Sputnik V-ről. Olyannyira elutasító, hogy Magyaroszág, mint az eddig egyetlen ország, amely alkalmazza vakcinálás során komoly kritikákat kapott az E részéről, ugyanakkor egyre több tagország jelzi, hogy Budapest jó úton van, sőt, az orosz oltóanyagot alkalmazni szeretnék!

Amikor Emanuelle Macron és Angela Merkel Putyin elnökkel tárgyalásokat folytatott (amin Zelenszkij, az ukrán elnök meg is sértődött, mert Ukrajna is téma volt…), szóba került a járványkezelés is, orosz részről pedig úgy nyilatkoztak, hogy Németország és Franciaország kész bevezetni a Sputnik V-t az oltások felgyorsítása érdekében. Azóta ebben a témában nem volt komolyabb előrelépés, de ha az EMA (Európai Gyógyszerfelügyelet) engedélye megérkezik, akkor biztosan vásárolni fognak Moszkvától.

Az persze egy komoly kérdés, hogy mikor lesz és lesz-e egyáltalán európai engedély, de nem csak az EU két vezető állama jelezte szándékát orosz oltóanyag vásárlására. Sebastian Kurz, osztrák kancellár a napokban jelentette be, hogy felturbózzák az oltás-tempót, amit 1 millió Sputnik V megvásárlásával akar megvalósítani.  A vészhelyzetre hivatkozva minden tagállamnak joga van olyan vakcina importjára is, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezett. Bár Kurz kancellár semmiféle dátumot nem közölt a sajtóval, csak annyit mondott, hogy immár lehetővé vált egymillió Szputnyik importja, ebből arra lehet következtetni, hogy a Magyarországon alkalmazott gyakorlatot követik majd. Ausztriában az engedélyezéssel kapcsolatban nincs döntés, de Kurz szavai arra engednek következtetni, hogy hamarosan ezen a téren is lesznek lépések.

Ausztria tehát követendő példának tartja a magyar gyakorlatot. Ennek nem politikai alapja van, hanem az erősen gyakorlatias osztrákok valószínűleg ránéztek a statisztikai adatokra, és egy eddiginél jobb stratégiára készülnek. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami beszerzésre így reagált: az EU úgy kívánja megoldani ezt a problémát, hogy felgyorsítja a vakcinagyártást a saját területén. Lefordítjuk: semmiképpen nem akarják a közös beszerzésben az orosz vakcinát!

Egy országgal arrébb, Csehországban most kötöttek útilaput Tomás Petrícek külügyminiszter talpára, követve Jan Blatny egészségügyi minisztert. A bűnük nem más, mint az, hogy Milos Zeman államfő kérésének nem voltak hajlandók eleget tenni. Zeman elégedetlen azzal, hogy a külügyminiszter nem támogatta törekvését a koronavírus elleni orosz és kínai vakcína beszerzésében (illetve kizárná az oroszokat a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatból), az egészségügy minisztert pedig azért mentette fel tisztségéből Andrej Babis cseh kormányfő, mert nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban.

A fenti példák mellett még biztosan vannak mások is, összeállításunk viszont már így is jól mutatja, hogy a választott politikai vezetők – ha késve is… – érzik választóik részéről a nyomást, és felébred bennük a lelkiismeret is előbb-utóbb, de ez az Európai Bizottság küldöttként bekerülő tagjait (azaz Európa legfelsőbb vezetését) egy kicsit sem érinti meg. Nyíltan kimondhatjuk, hogy a legfelső vezetés totálisan elidegenedett Európa polgáraitól, működése pedig ebben az esetben (is) kifejezetten a tagországok állampolgárai ellen hatnak!

Ajánlott Cikkek