Hírek

A svéd miniszterelnök elutasítja az esetleges NATO-tagságról szóló népszavazást – Reuters

STOCKHOLM, április 28. (Reuters) – A svéd kormány nem tervez népszavazást, ha parlamentje a NATO-tagság iránti kérelem elbírálása mellett dönt – közölte pénteken Magdalena Andersson miniszterelnök.

Ukrajna orosz inváziója Svédországot és Finnországot is arra kényszerítette, hogy felülvizsgálják azt a régóta fennálló hitet, miszerint a katonai semlegesség a nemzetbiztonság biztosításának legjobb eszköze, és mindkét országnak a következő hetekben kell döntést hoznia.

Andersson szerint a népszavazás “rossz ötlet”.

“Nem hiszem, hogy ez egy olyan kérdés, amely alkalmas a népszavazásra” – mondta újságíróknak.

“Sok olyan információ van a nemzetbiztonsággal kapcsolatban, amely bizalmas, ezért egy ilyen népszavazáson vannak olyan fontos kérdések, amelyekről nem lehet beszélni, és olyan fontos tények, amelyeket nem lehet letenni az asztalra.”

A svéd parlament felülvizsgálja a biztonságpolitikát, és május közepére várható jelentés. Külön-külön Andersson saját pártja, a szociáldemokraták azt vizsgálják, hogy lemondjanak-e a NATO-tagsággal kapcsolatos kifogásairól.

Mivel a parlament többsége támogatja a tagságot, a kormányzó szociáldemokratákat tartják a legnagyobb akadálynak Svédország előtt, hogy csatlakozzon a 30 tagú szövetséghez.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek vezetője is elutasította a népszavazás kiírását a kérdésben.

“A szavazók… nem naivak Oroszországgal kapcsolatban” – mondta Ulf Kristersson az Aftonbladet napilapnak a hét elején a balpárt vezetőjével, Nooshi Dadgostarral folytatott vitában. “Nagyon világos, hogy a svéd szavazók megértették, mi történt február 24-én, és levonták a következtetéseiket.”

Dadgostar, akinek pártja ellenzi a NATO-tagságot, azt mondta az Aftonbladetnek, hogy a svédeknek bele kell szólniuk a döntésbe.

“Ennek… vissza kell térnie a választókhoz, nagyon erős demokratikus támogatásra van szükség ebben a kérdésben” – mondta.

Svédországban szeptemberben általános választásokat tartanak.

A Demoskop által az Aftonbladet napilapban április 20-án megjelent közvélemény-kutatás szerint a svédek 57%-a támogatja a NATO-csatlakozást, szemben a márciusi 51%-kal.

forrás: reuters

Ajánlott Cikkek