Erdély Hírek Magyarság Történelem Videók

A Székely himnusz hivatalosan is Nemzeti Érték – videó

Régi kötelességének tett eleget Magyarország Magyar Értéktár, hogy nemzeti értékei sorába emelte a Székely himnuszt, ezzel remélhetőleg befogja azoknak a mocskolódóknak a száját, akik erre való hivatkozással nem ismerték el hivatalos himnusznak. Nem attól számít valami nemzeti értéknek, hogy mennyi idős hanem attól, hogy az adott nemzet mennyire érzi ezt magáénak és mennyire adja vissza az adott mű egy nemzet érzéseit gondolatiságát magyarul fellehető, felismerhető benne az adott nemzet önazonossága.

borítókép : székelyzászló/ creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

A közelgő népszámlálás és a székelyek magyarként való meghatározása kapcsán kialakult vita után akár jelképes gesztusnak is vehetnénk, hogy a Székely himnuszt felvették a Magyar Értéktárba.

Ezzel hatra növekedett az erdélyi kiemelt nemzeti értékek száma:

  • a nagybányai művésztelep,
  • az aradi Szabadság-szobor,
  • Kós Károly életműve,
  • Torockó épített öröksége
  • és a Vallásszabadság törvénye mellett immár
  • a Székely himnusz is elfoglalta méltó helyét a listán.

A Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár folyamatosan bővül, annak megfelelően, hogy milyen ütemben érkeznek javaslatok. A hungarikummá nyilvánítás egy a piramisépítéshez hasonló, alulról építkező, többlépcsős folyamat, melyet bárki kezdeményezhet a megfelelő formanyomtatvány illetékes bizottsághoz történő benyújtásával.

Így szólt a Székely himnusz tavaly, az István, a király székelyföldi bemutatója után:

Ahhoz, hogy egy érték hungarikummá váljon, meg kell járnia az összes lépcsőfokot. A Magyar Értéktár, ahová a Székely himnusz most bekerült, a piramis köztes szintjének számít, ahonnan már csak egy lépcsőfok választja el attól, hogy hungarikummá váljon.

Miért fontosak a hungarikumok?

Nemcsak értékeink pontos leltárát jelentik, rendkívül fontosak az nemzet-imázs építésében, gazdasági szerepük sem elhanyagolható. Szabályozásukat, védelmüket, népszerűsítésüket mind az Európai Unióban, mind a Kárpát-medencében a marketing eszközeivel támogatják. Aki többet szeretne megtudni róluk, az itt tájékozódhat.

Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság közölte hamarosan felterjesztik a hungarikumok listájára a Székely himnuszt, tavasszal pedig tudományos ülésszakot szerveznek Háromszéken, hogy a Székely himnusz keletkezéstörténetét és folklorizációs folyamatát szakemberek segítségével tárják fel.

foter.ro

Ajánlott Cikkek