Erdély Magyarság

A székelyek és a csángók önazonosak akarnak lenni a népszámláláskor is

Az RMDSZ elnöke szerdán hivatalosan is kérelmezi a 2022-es népszámlálás kérdőívének módosítását.

borítókép : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Autonomy_of_Sz%C3%A9kely_Land_-_Day_of_Sz%C3%A9kely_Freedom_2013.03.10_(18).JPG

Nincsen abban semmi csodálkoznivaló, ha az öntudatos székely és csángó meg akarja őrizni önazonosságát minden alkalommal. A román népszámálási adatlapon nem akartak hagyni erre lehetőséget, és ami példul a cigány kisebbségnek adtak arra vonatkozólag, hogy akár nemzetiség szerinti “alkategóriágba” sorolják magukat, addig erre a Magyar nemzet részét képező Székelységnek és a Csángóknak nem. Ezen kívánnak változtatni, mert ez eddig még romániában is lehetséges volt, tehát nem új szabályokat hanem a régi visszaállítását követelik

Az RMDSZ elnöke szerdán hivatalosan is kérelmezi a 2022-es népszámlálás kérdőívének módosítását, mégpedig úgy, hogy a nemzetiségre vonatkozó kérdésre adható válaszok között a magyar mellett alkategóriaként megjelenjen a székely és a csángó regionális identitás is – írja a Maszol. 

Kelemen Hunor kezdeményezi, hogy módosítsanak a kérdőíven és a magyarnál alkategóriaként jelenjen meg a székely nemzetiség, ahogyan volt ez 2011-ben is, de „garancia is kell arra, hogy ezt a magyarhoz hozzászámolják”.

Romániában március 14-én kezdődik a népszámlálás önkitöltéses egyéni szakasza, amikor mindenki saját maga töltheti ki online az adatlapot. Május 16. és július 17. között zajlik majd a hagyományos lekérdezés, de akik korábban online már kitöltötték a kérdőívet, azokat nem fogják megkeresni a számlálóbiztosok.

Ajánlott Cikkek