Erdély Hírek

A Székelyek hivatalosan is vállalhatják a saját székely önazonosságukat a magyar nemzeten belül a népszámláláson!

Nekünk ez eddig sem volt kérdés, kíváncsiak lennék kinek volt az érdeke a Nemzeten belüli ellentétek szítása? Mindenesetre reméljük lenyugszanak a kedélyek és béke lesz végre. innetől szekelyszonline.com cikke

borítókép : https://commons.wikimedia.org Derzsi Elekes Andor

A székelyek is vállalhatják a saját székely identitásukat a magyar nemzeten belül a népszámláláson! A székely közösségi nyomásnak köszönhetően ahol több száz e-mail és több ezer petíciót aláíró személy követelte, hogy tegyék be a székelységet a 2011-es népszámláláshoz hasonlóan a magyar nemzeten belül választható kategóriának, hasonlóan, ahogy a román, német stb. nemzeteknél is megtalálható. 

Több erdélyi magyar politikai személy többek között a Siculitas Egyesület elnöke, Izsák Balázs annak ellenére, hogy a székelységet a magyar nemzeten belül mutatják ki 2011-ben és 2022-ben is arra biztatta a székelyeket, hogy tagadják meg őseik nemzeti önazonosságát. tagadják meg a székely nemzettudatuk vállalását  úgy is ha székelyként is a magyar nemzeten belül és magyar anyanyelvű népként lesznek kimutatva.  Ide csatlakozott Tőkés László is, aki szinte az összes erdélyi magyar politikai palettának a megjárója volt. 

Számos csoportban a közösségi oldalakon erdélyi magyar emberek támadták ki azokat a bejegyzéseket, ahol a székelység vállalására bíztató bejegyzések és cikkek jelentek meg. Az erdélyi magyar pártpolitikai propagasajtóban a Nagyváradi születésű Balogh Levente a Krónika cikkében egyenesen egy székelyellenes cikk leközlésében ügyeskedett ,, Székelyek a magyarok ellen?,, címmel, ahol próbálja a nemzetközi jogot olyanoknak magyarázni akik évekig ezzel foglalkoztak és tanulmányozták. A népek önrendelkezési jogának érvényesítésére létező népre van szükség és ha székely önrendelkezésről beszélünk, területi autonómiáról beszélünk akkor egyértelműen szükség van a székely népre és így a székely nép hazájára, területére Székelyföldre is. 

A székelységüket felvállalókat a partiumi újságíró egyszerűen csak ,,háborgóknak,, nevez:

A háborgók azzal is próbáltak érvelni, hogy ha a népszámláláson nem „találnak” székelyeket, akkor nincs jogalap a Székelyföld autonómiáját kérni. Nos, mindenkit biztosíthatunk: a mindenkori román kormányok eddig sem azért nem biztosították az autonómiát, mert papíron nincs elég székely.

A székelyellenes hozzászólók természetesen a közöségi oldalak csoportjaiban már már annyira elpimaszodtak, hogy egyszerűen olyan kijelentések születtek mint ,,mit akartok ne mind székelykedjetek mert a székely csak egy ragadványnév,, vagy egy ,,kedves,, idős hölgy a székelyeket ,, a magyarok cigányainak,, festette le. Feltevődik a kérdés akkor, hogy valóban a székelyek vannak a magyarok ellen vagy a magyarok a székelyek ellen még akkor is ha ők már hivatalosan is a magyar nemzeten belül és magyar anyanyelvű népként lesznek kimutatva?  

Székely volt, van, és lesz! Valld magad te is székelynek a népszámláláson! 

forrás: székelyszonline.com

Ajánlott Cikkek