Hírek

A szlovák külügyminisztert zavarja…

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter évértékelő sajtótájékoztatót tartott, amiben kitért a szlovák-magyar kapcsolatokra és a V4-re. Ebből megtudhattuk, hogy zavarja Magyarország és Lengyelország szóhasználata. De ez csak a felszín, valójában annyit tesz, hogy a V4 tagjaként elhatárolódik bizonyos témáktól, amik pedig a lengyel és a magyar vezetésnek fontosak. Nincs ebben semmi, de a valós szándék nyilván az volt, hogy a „mintaország” kifejezze mindenek feletti lojalitását az Európai Unióhoz.

Borítóképen: a V4 külügyminiszterei, balról a második Ivan Korčok (forrás: MTI)

Még ezzel sem lenne igazán semmi baj, de megint a szokásos módszerrel teszi mindezt a külügyér; saját identitás hiányában másokhoz képest határozza meg magát, ezzel pedig úgy állítja be országát, mint a jót – szemben a rosszakkal. Ez utóbbival már igazán komoly baj van, mert ezzel bizony – miközben a V4-ekkel összefüggésben hangzott el mindez! – a Lengyelország és Magyarország elleni uniós kampányba szállt be…

„Ez zavar engem, ez a szóhasználat zavar, amivel mindkét országban élnek az unió kárára. És nem akarom, hogy engem ezzel a szóhasználattal azonosítsanak. Ez zavar a V4-ekben, nem maga a V4 létezése. Az a problémám, hogy én nem osztom azokat a szóbeli támadásokat, amelyek az Európai Unió címére érkeznek ezekből az országokból.”

Világos beszéd, csak az a baj, hogy ha egyszer a V4 tagja Szlovákia, akkor nem célszerű „kibeszélni”, ez minimum gentlemen’s agreement alapon, de az is biztos, hogy a közös nyilatkozatok kiadásának megvannak a szabályai, amikor pedig Magyarország, vagy Lengyelország saját nevében tesz politiai nyilatkozatokat, azt egyetlen más országnak sem kell magára vennie!

Az a kérésünk, hogy ezt sürgősen fejezze be Ivan Korčok, ha van mondanivalója, azt, mint szlovák külügyminiszter tegye meg, ne pedig az Európai Bizottság helyi ügynökeként! Vagy ki lehet lépni a V4-ből…

Ajánlott Cikkek