Erdély Hírek

A szocialista Ujhelyi István felkérdezi a Márki-Zayt elutasító RMDSZ-es politikusokat

Pedig annó milyen jó volt a mámoros pálinkázás Csíkszeredában, a megyei tanács épületében – emlékszik a régi szép időkre az RMDSZ-szel korábban jóban levő MSZP-s politikus. Írja a foter.ro

borítókép : https://commons.wikimedia.org Ujhelyi István

„Srácok, akkor ezt most játsszuk le!” – címmel írt nyílt levelet RMDSZ-es politikusoknak Ujhelyi István MSZP-s politikus, európai parlamenti képviselő. A név szerint Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét, Borboly Csabát, Hargita megye tanácsa elnökét és Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt megszólító levélből az derül ki, hogy a szocialista politikust rendesen szíven ütötte az a levél, amelyet nyolc RMDSZ-es elöljáró még tavaly októberben küldött Márki-Zay Péternek, a magyarországi ellenzéki pártok közös kormányfőjelöltjének, és amelyben jelzik neki, hogy nem óhajtanak vele találkozni.

Ujhelyi felrója az RMDSZ-es politikusoknak, hogy „régi ismerősi”, „jó baráti”, „harcostársi” viszony megszűnt köztük, mióta Magyarországon a Fidesz került hatalomra, elmaradtak a közös rendezvények és az RMDSZ már nem tart igényt az MSZP-vel való viszonyra.

A szocialista politikus szóvá teszi, hogy a magyar ellenzéki előválasztás előválasztása után, az ősz folyamán telefonon kereste Kelemen Hunort, hogy Márki-Zay erdélyi bemutatkozó útjáról egyeztessen vele, de az RMDSZ elnöke nem válaszolt a hívásokra, nem is hívta vissza.

„Hunor! Te elbújtál Bukarestbe, de megmozdult a hűbéresi viszonyrendszer és felénekeltétek Rogán kampánydalát. Hogy voltatok képesek aláírni egy ilyen hazug, nyilvánvalóan a Fidesz pártközpontjából megrendelt levelet?”

– írja a szocialista politikus. Azt is felemlegeti, hogy a Markó Béla idejében jobb volt, mert ő a magyarországi pártoktól való egyenlő közelség elvét hirdette.

Ujhelyi az aradi Szabadság-szobor közös kiszabadítására is emlékezik, de az MSZP-RMDSZ-es közös szervezésű EU-táborokra és a közös sítáborokra is nosztalgiával gondol vissza.

„Nyilván arra is emlékeztek, hogy mi tartottuk az akkor feltörekvő fiataljaitoknak az önkormányzati kampányfelkészítőket. Csaba, a 2008-as megyei tanácselnöki kampányodat szakemberi segítséggel támogattuk”

– folytatódik az emlékezés.

Ugyanilyen szép emlék, hogy a marosvásárhelyi Félsziget fesztivált az első két évben „Markó Bélával együtt nyitottuk meg”.

„De a mai napig szívemnek kedves nosztalgiával emlegetjük a csíkszeredai Illés-koncertet is, az »István, a király« előadással együtt, amelynek létrejöttében ugyancsak vastagon szerepet vállaltam. Emlékeztek, hogy tomboltunk a megyei tanács ablakában, nem kevés pálinka felszabadító mámorában? Micsoda idők voltak!”

– merülnek fel a régi szép idők emlékei Ujhelyi Istvánban.

„Srácok, ha beszálltatok az anyaországi választási kampányba, ám legyen. A Ti döntésetek. De akkor ezt most játsszuk le! Attila, Csaba, Hunor!”

– írja az MSZP-s politikus és nyílt vitára, a nemzeti együttműködés jövőjéről szóló párbeszédre hívja ki hajdani barátait, a megszólított RMDSZ-politikusokat.

forrás és teljes cikk : foter.ro

Ajánlott Cikkek