Magyarság Tájak/korok Történelem

A Szohony-völgy titka

Szohony? Az meg mi? Nos, ez egy aprócska patak, amiről talán soha nem hallunk, ha nem történik valami egészen elképesztő dolog… Nem, ez semmiképpen nem egy mesebeli történet, de az tény, hogy nem mindennapi események zajlottak le 1927-ben!

Borítóképen: A Szohony-völgy az Arlói tóval

Ha a borítóképet kissé figyelmesen megnézi az olvasó, feltűnhet, hogy a tótól balra elhelyezkedő domb tetején mintha lenne egy törés. Innen pedig mintha a domb (a Csahó-hegy) „belefolyt” volna a völgybe. Ez nem véletlen, mert valami nagyon hasonló történt itt!

A sűrű növényzet, na meg a felszín idő közben végbement változásai kissé elfedik a történéseket, ezért mutatunk egy 1927-29 körül készült képet, ami még sokkal inkább megmutatja, hogy mi is történt itt:

A Szohony-völgy suvadásos lejtője

Igen, itt bizony az történt, hogy a domb egy része egész egyszerűen megcsúszott, és beleomlott a völgybe. A hegy leomló anyaga aztán eltorlaszoltak a Szohony-patak útját, voltaképpen egy természetes völgygátat hozott létre. Igen ám, de a tó vízszintje egyre csak emelkedett, ami aztán már elöntéssel fenyegette az újonnan létrejött tó alatti települést, Arlót.

Borsodban vagyunk, Ózdtól nem messze, ahol a ma igazán gyönyörű kis tó ékszerként tűnik ki a dombok közül.

A Szohony-völgy lesuvadt hegyoldalának két épségben maradt tornya – ma már nehezen felfedezhetők

Persze amikor a tó szintje egyre csak emelkedett, a helyiek bizony nem csodálták, ellenben sikerült megoldaniuk a vízszint szabályozását, így ma már a Szohony-patak elfolyása biztosított a tóból. A patak Arló településen folyik bele a Hódos patakba, ami aztán folytatja útját a Hangony-patakba, ami aztán Sajónémetinél ömlik a Sajóba, hogy aztán a Sajó végül Tiszújvárosnál érje el a Tiszát.

A tó és a suvadás napjainkban

De mi okozta a suvadást (ezt a természeti jelenséget így nevezi a szakirodalom)? Nos, sokan azon a véleményen vannak, hogy az alábányászás az oka a suvadásnak. Ez önmagában igaz lehet, de inkább csak a bekövetkezés időpontjára ad magyarázatot, hiszen akkoriban tényleg igen intenzív bányászati tevékenység volt a környéken, de valójában ezen a területen már a pleisztocén kor óta voltak suvadások, melyek idővel stabilizálódtak ugyan, de a szakértők ezeket is feltárták.

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy a természet – lehet, némi emberi segítséggel… – 1927-ben nagyot alkotott!

A tó kedvelt kirándulóhely, friss vize kiválóan alkalmas fürdőzésre, de horgászni is lehet itt, és persze vannak rendezvények is. Íme egy elég meglepő program, de a videó egész jó visszaadja azt a természeti szépséget, ami itt fogadja az embert:

Ajánlott Cikkek