Vélemény Vélemény-cikkeink

A szülés csak egy „heteronormatív sztereotípia”?

Ha valaki nem tudta volna, az, hogy a nők szülnek, és nem a férfiak, az csak egy előítéletek szülte tévedés! Hááát… A fene meg tudja, de a természet ezt valahogy nem így gondolta, és nagy kérdés, hogy a természeti törvényeket etikus dolog így semmibe venni, vagy az a természetes, ha az emberiség mindent a maga kedvére tesz? Kayden Coleman transznemű férfi minden esetre ez utóbbit hirdeti. Van ezzel sok probléma, de mindenekelőtt jár az a tény, hogy – elvileg – férfiként szülni csakis a modern orvostudomány segítségével lehet, természetes módon ez nem történhet meg!

Borítókép: Coleman a bababoltban (forrás: iheartintelligence.com)

Kayden Coleman

Kayden Coleman az amerikai transznemű férfiak egyik közismert aktivistája 10 hónapja adott életet második gyerekének, akit saját maga hordott ki. A 34 éves Coleman szerint azok a transznemű férfiak, akik gyermekvállalásra adják a fejüket, számos nehézséggel néznek szembe terhességük idején.

Coleman és a transzneműek szülésében is segédkező bába, Ray Rachlin kifejtik, hogy a transznemű életük elején járó embereknek különösen nehéz azzal szembesülni, hogy a terhességről szóló szakirodalom a fehér, heteroszexuális és cisznemű nőknek szól, illetve a szakirodalom nyelvezete kizárólag biológiai nőkkel köti össze az anyaságot, transznemű férfiakkal nem.

forrás: Magyar Nemzet/nbcnews.com

Az érthető és világos, hogy nem mindenki látja úgy a világot, ahogy mi. Ezzel semmi probléma nincs, minket éppúgy sokan nem értenek, mint mi azokat, akikről ez a cikk is szól, így nem látunk különösebb problémát ezen a téren. Attól, mert valamit nem tudunk úgy igazán elfogadni (attól még tolerálni lehet), az még létezik, és ha minket nem zavar a mindennapi életünk gyakorlásában, azt is mondhatjuk, hogy érdektelen számunkra. De azért mégiscsak vannak határok!

És ezek nem a mi határaink, és főleg nem az orvostudományé, hanem a természet törvényei által diktált határok. Nézzük meg; a feltételezések szerint nem napjainkban zajlik az első olyan természetrombolás, ami az emberiséget (vagy annak egy jó részét) veszélyezteti, hanem az inkáknál, de az öntözéses földművelést folytató korai civilizációk esetében is volt már rá példa. Mi történt? Ugyanaz, mindegyik esetben; áthágták a természet törvényeit, amit az megbosszult! Figyelem, nincs szó istenekről, végzetről, meg gondviselésről, a természetről van szó.

Az igaz ugyan, hogy a vallási előírások egy része pontosan ilyen természeti törvényekre épül, de fontos tudni, hogy a vallás követte a természet törvényeit és még csak véletlenül sem fordítva! Ilyen például a Közel-Keleten a disznóhús evésének tilalma. Az ottani természeti környezetben, a korabeli technológiák mellett a soványabb húsok eltarthatósága is elég nehéz volt, de a disznóhúst végképp nem lehetett a megbetegedés kockázata nélkül fogyasztani. De ez csak kitérő annak megértéséhez, hogy itt és most nem a vallás oldaláról közelítünk, hanem a természet működése felől.

Az tehát a nagy kérdésünk, hogy egy ilyen orvosi beavatkozás vajon nem a természet törvényeinek megsértése, és nem lesz ebből valami olyan baj, amit ma még nem látunk, de a természet „bosszút állhat” érte?

Ajánlott Cikkek