Hírek

A találmány ami forradalmasította a számítástechnikát de a magyar feltalálójának neve lassan feledésbe merül – A floppy lemez és Jánosi Marcel

Az 1970-es évek egyik legfontosabb technológiai fejlesztése Jánosi Marcell nevéhez fűződik: a 3 hüvelykes floppy lemez, mely új sztenderdet hozott létre a tárolóeszközök világában. Bár Jánosi neve nem vált világszerte ismertté, újítása jelentős hatással volt a korabeli technológiai piacra.

Jánosi 1931-ben született és már fiatalon érdeklődést mutatott a tervezés iránt. Köteles Viktória “88 magyar találmány” című művében olvasható, hogy már 15 éves korában aktívan dolgozott, és egy évtized alatt több szakterületen is jártasságot szerzett. A Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán végzett, ahol már hallgatóként számos tervezési projektben vett részt.

A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) munkatársaként Jánosi a tárolóeszközök terén végezte kutatásait. Az IBM által addig használt 8 hüvelykes floppy lemez kompakt változatának tervezésekor az a cél vezérelte, hogy egy kisebb, de azonos kapacitású eszközt hozzon létre. Az új 3 hüvelykes floppy lemez 250 kbyte-os tárolókapacitással rendelkezett, és különlegessége volt, hogy Jánosi saját ingzsebéhez méretezte, ami elnyújtott téglalap alakú kialakításhoz vezetett.

A BRG kezdetben nem látta a találmány komolyabb jelentőségét, és külső érdeklődés ellenére nem voltak hajlandóak licencelni vagy értékesíteni a technológiát. Ebben az időszakban egy másik magyar találmány, Rubik Ernő kockája, gyorsan nemzeti szimbólummá vált, míg Jánosi neve és újítása a háttérbe szorult.

1974-ben a Jánosi által tervezett floppy lemez szabadalmi oltalmat kapott Magyarországon. A nemzetközi piacon azonban a Sony került előtérbe saját változatával, mely a Jánosi terveken alapult, de négyzet alakú kialakítással rendelkezett. Bár a Sony elismerte, hogy Jánosi munkája inspirálta őket, sajnálatos módan sem Jánosi, sem Magyarország nem részesült az újítás kereskedelmi sikereiből.

Jánosi Marcell azonban nem csupán a floppy lemez tervezésével tette le névjegyét a technológiai történelemben. Olyan innovációk is köthetők nevéhez, mint az automatikus hidraulikus fröccsöntőgép és a Calypso magnó, melyek szintén fontos részét képezik a magyar technológiai örökségnek.

wikipedia arcanum 88 magyar feltaláló

Ajánlott Cikkek