Erdély Hírek Magyarság Történelem Történelem Videók

A tanársegédkisasszony filmet rendez… Az első magyar filmrendezőnő

„A filmműtermek életében szokatlan nagy csöndben, igen finom és elegáns keretek között folyik most már két hete a munka a Magyar Filmiroda Hungária körüli műtermében. A szokatlan tónusnak az az oka, hogy ezúttal a nő rendez, mégpedig Magyarországon először.

Az első magyar rendezőkisasszony, dr. Balázs Mária érdekes arcú, beszédesszemű, halkhangú, karcsú nő, aki különben igen tudós hölgy, tanársegéd a budapesti egyetemen. Két diplomája is van — politikai és közgazdasági, várjon melyiknek veszi több hasznát itt a filmműteremben…”

Az idézet az Esti Kurír 1936. június 21-én megjelent számából való. Igen, 1936 az az év, amikor már nő is rendezett filmet Magyarországon.

Egyebek iránt a „nemzetközi mezőnyben” is az elsők között van a nem éppen szép emlékű Leni Riefenstahl-lal, valamint Dorothy Arzner-rel, illetve a már a némafilm-korszakban is aktív Lois Weber-rel együtt.

„Eredetileg diplomatának készültem, már úgy volt, hogy én leszek az első diplomatanője Magyarországnak, mikor aztán kijött az emlékezetes rendelkezés és becsapták előttem az ajtót. A film azonban már akkor is erősen kísértett, még mikor Erdélyben csak novellákat írogattam, most azután végre lehetőség nyílott erre a munkára. Hosszas keresés után Csathó Kálmán ismert novelláját, a Pókhálót választottam s elhatároztam, ez lesz első filmmunkám, amelyet remélhetően hamarosan követnek majd a többiek” – nyilatkozta a Pókháló című film forgatása idején.

A szinte a semmiből feltűnő rendezőnő tehát teljesen más területről érkezett a film világába, de – mint mondta – sok országban járt, és mindenütt megtekintette a stúdiókban folyó munkát, innen volt tehát bőven tapasztalata arra nézve, hogyan is készül a film.

https://youtu.be/3RQIogOaT80

A Pókháló szórakoztató, amúgy meglehetősen bugyuta romantikus komédia – a korban ez nem volt kirívó, sőt! -, amelyben egy pókszakértő (!) biológiatanár, dr. Benjámin epedezik az éppen érettségire készülő tanítványa, az elbűvölő Irénke után, mit sem sejtve arról, hogy a lány szintén nem közömbös iránta. A gazdag úri családból származó Irén egyik osztálytársnője, a lázadó Manci hatására – minő borzalom! – színésznő akar lenni, és ezért randevúzni kezd egy kétes egzisztenciájú színésszel, bizonyos Fonyódival, aki ezzel párhuzamosan Mancinak, illetve Benjámin egy kollégájának.

Sok bonyodalom után végül dr. Benjámin és Irénke egymáséi lesznek, és a lány végül feladja csacska színészi álmait. Sorsszerű, de ahogy Irénke feladja színésznői karrierjét, dr. Balázs Mária is mintha feladta volna további rendezői pályáját. Ez volt az első, és egyben utolsó filmje is…

Ajánlott Cikkek