Hírek

„A tél Európában meglehetősen nehéz lesz”

Alábecsülik az Északi Áramlatból Európába szállított gáz jelentőségét – mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője. Majd azt javasolta az európaiaknak, hogy csökkentsék otthonaik szabályozóinak hőmérsékletét, hogy csökkentsék az orosz energiaforrásoktól való függőségüket.

Borítóképen: Gáztűzhely (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ivan Radic, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„A tél Európában meglehetősen nehéz lesz, beleértve Németországot is. Egyik elemzésünk azt mutatja, hogy ha a termosztáton állítjuk a hőmérsékletet, két fokkal csökkentve, akkor ez 20 milliárd köbméter megtakarításhoz elegendő lesz, ami megfelel az első Északi Áramlatból érkező gáznak” – mondta Birol.

2020-ban és 2021-ben 59,2 milliárd köbméter érkezett Oroszországból Németországba ezen a csövön keresztül. Ezek a számok rekordot döntöttek a gázvezeték tekintetében. Ha ez kiesik, akkor tényleg elég meredek lesz a tél, és kell mondani, hogy nem csak a gáz hiánya lesz fájó, hanem az, hogy ami lesz, az viszont csillagászati összegekbe fog kerülni.

Ezt utóbbi okán, akár akar, akár nem, az európai fogyasztó lejjebb fogja tekerni a hőmérsékeltet! A politikusok tehát elérik, amit akarnak, de vajon ez megfelel a választóknak?

Nyilván nem, de most, amikor elég meleg van már egyelőre senkit nem érdekel az ügy, mert a polgárok is hajlamosak legalább olyan rövidlától lenni, mint a politikusok, akik ma vezetik Európát!

Ajánlott Cikkek