Hírek Magyarság Tájak/korok Történelem Videók

A téli Balaton

A Balaton sokunk kedvelt nyári üdülőhelye, melyhez talán mindenkinek fűződik gyermekkori élménye. Tudjuk, vannak sokan ó, akik sajnos nem jutnak el a magyar tengerhez, ezért gondoltuk, hogy megmutatjuk; télen is érdemes ellátogatni ide. Miután azonban mi nem programajánlók vagyunk, adunk egy kis történelmi kitekintést is.

Ott fekszik a befagyott Balaton. Igazán fekszik némán és mozdulatlanul. Messze-messze, ameddig a szemed ellát, fehér halottas szemfedő borítja. A jég, amely eleven vizét betakarja, s a köd, amely fátyolt borít a jégre.

Nem a menyasszony fátyolét, amely alatt élet, melegség, lángoló pír s égő vágy váltakozik. Hanem a koporsó leplét, amely alatt hideg van.

Az idézet Eötvös Károlytól való 1900-ból, a Balatoni utazás című elbeszélés gyűjteményből. Eötvös írói munkásságából legtöbben talán a tiszaeszlári vérvád per történetét megvilágító, 1902-ben megírt és először 1904-ben megjelent „A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége” című könyvéről ismerik, de számtalan más művet is írt, többek között az idézettet is, amiben a Balatonról ír elbeszéléseit gyűjtötte össze.

Látható, hogy Eötvös a téli Balatont halottnak, hidegnek érzi, és az elbeszélés további részében meg is írja, hogy ezzel szemben nyáron milyen üde, milyen vidám, mikor „habos fürtökkel ékesíti fel homlokát”.

Kapcsolódó tartalom:

Eötvös nem ismerte fel a téli Balaton szépségét? De, minden bizonnyal, viszont akkoriban a Balaton télen tényleg halottnak tetszett, nem úgy, mint most! De eddig el kellett jutni!

A téli Balaton szépségeit kevesen ismerik, ezért ebben az évben gondoskodnak arról, hogy a Balaton mentén mindenfelé legyenek jólfűtött, kényelmes szállodák, ahol a vendégek kellemesen tölthetik téli szabadságukat.

Ez utóbbi idézet már az 1958-as Nagy Kalendáriumból való, és arra mutat rá, hogy ekkoriban már rájöttek, hogy a téli Balaton is kiváló turisztikai célpont! Az már egy más kérdés, hogy még jó 30 évvel később sem volt igaz, hogy minden további nélkül szállásra lelt a kikapcsolódni vágyó a Balaton mellett, ugyanis – szemben a cikk állításával – a magyar tenger még sokáig csak nyári célpont maradt…

De ez ma már nincs így, és mi csak ajánlani tudjuk egy-egy hétvégére, hiszen, ha fürdeni nem is lehet, de ilyenkor van annak az ideje, hogy megtekintsük azokat a történelmi helyeket, melyeket nyáron talán inkább kihagy az ember egy fürdőzés, vagy egy parti ejtőzés okán.

Ajánlott Cikkek