Hírek

A természet csodája: Hegyestű

A Káli-medence kapujának őrzője a Hegyestű Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodik. Sokan észre sem veszik különlegességét, mert a Balaton felől, délről szabályos kúp formát mutat, ám északi fele az eróziónak és a bányászatnak köszönhetően egy igazi természeti csodát tár elénk!

Borítóképen: Hegyestű, bánya (forrás: ITT-HONRÓL-HAZA archívum)

A közel 50 méter magas bányafal egy hozzávetőleg 8 millió éve működő bazalt vulkán belsejét tárja elénk. A vulkáni kráterben megdermedt láva nyolcszögletű formában dermedt meg, és oszlopokat alkotva a mai napig is egyedülálló látványt nyújt.

Innen már sejteni lehet, hogy lesz ott valami…

A Hegyestű tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környező területekre, a pannon táj minden jellegzetességét megfigyelhetjük innen. Mi inkább magára a volt bánya területére koncentráltunk, ahol a megdöbbentően szép oszlopokon túl a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből kiállított szabadtéri kőpark is megtekinthető.

Az oszlopok a Káli-medence őrzői

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében megújította a kiállítást, és beruházásokat végzett a területen, ami a látvány mellett természetesen a biztonságot is szolgálja.

Egy igazán meglepő mintázatú, alig százmilliókban mérhető korú kevert kőzet

A látványosság belépő fejében tekinthető meg, de nem kell őrületes árakra gondolni, gyermekeknek – kortól függően – az ingyenestől az 1.200 forintos jegyig kínálnak belépőt, a felnőttek 1.500 forint fejében tekinthetik meg a kiállítást és a bányát, na meg a kilátást!

A múlt egy pillanata

Így ősszel már rövidebb a nyitvatartás, november elsejéig még délután ötig, de utána már csak délután négyig látogatható a hely, azzal a kitétellel, hogy bejutni legutoljára csak a zárás előtt fél órával lehet. Pedig ennyi idő talán nem is elég mindannak a feldolgozására, amit itt láthatunk.

Jópár lépcső vezet fel…

Addig is, amíg a kedves látogató nem keresi fel a helyet, mi egy kis ízelítőt adtunk abból, mit láthat az, aki szeretné felfedezni magának ezt az Európában is igen ritkán látható természeti szépséget.

Őszi hangulat

A képek az ITT-HONRÓL-HAZA archívumából származnak.

Ahol egy maréknyi föld is van, az élő természet utat tör megának

Ajánlott Cikkek