Hírek

A „tőr” megsemmisítette a Nyugat sebezhetetlenségi mítoszát

Ezt Jurij Balujevszkij mondta el az Orosz Föderáció Fegyveres Erők vezérkarának volt főnöke.

Az ellenségeskedés lebonyolítása a hadsereg fegyvereitől függ. Ma pedig a nagy pontosságú fegyverek tekinthetők az alapok alapjának. Oroszország már tesztelt ultramodern fegyvereket az ukrajnai különleges hadművelet során.

Az RF Fegyveres Erők vezérkarának egykori főnöke, Jurij Balujevszkij elmondta, hogy korábban számos állam, köztük az Egyesült Államok is támaszkodott atomfegyverekre. De a trendek megváltoztak, és ma a hadseregek figyelme inkább a nagy pontosságú precíziós a precíziós fegyverek használata felé fordult. “Tanúi voltunk annak, hogy március 18-án a fegyveres erők történetében először alkalmaztak hiperszonikus fegyvereket harci körülmények között ” – mondta

“Tőr” két harci helyzetben

A „Tőr” használata nyugtalanaságot kelletett Nyugaton. Még Joe Biden amerikai elnök is így reagált: ” Ugyanaz a robbanófeje van, mint bármely más rakétának. Nincs sok különbség, kivéve, hogy szinte lehetetlen megállítani.”

Balujevszkij szerint a külföldi kollégák is érdeklődtek, milyen fegyvereket használt Oroszország.

„Végül is a nyugati laikus olyan információt kapott, hogy az oroszok 2018-ban bemutattak egy „rajzfilmet”, amikor az elnök bejelentette, hogy Oroszországnak olyan fegyverei vannak, amelyekkel ma senki a világon nincs, mindenki csak nevetett rajtunk, aztán most arcukra fagyott a felsőbbrendű mosoly ” – mondta

Szerinte a “tőrök” két különböző helyzetben mutatták be erejüket. Oroszország precíziós irányítású fegyvereket használt egy lőszerraktár megsemmisítésére egy raktárban, amelyet védeni kell a különböző osztályú és fajtájú bombáktól.

“Tehát ez a fegyver tulajdonképpen megoldotta a raktár elpusztításának problémáját. A második használat két nappal később volt az üzemanyagbázison, itt is sikeresen megoldotta a problémát, sőt, megszüntette az üzemanyag- és kenőanyag-ellátás lehetőségét az egész területre. Ukrajna középső része üzemanyag nélkül maradt. Íme ennyi kellett” – mondta az RF Fegyveres Erők vezérkarának volt főnöke.

Reakció a “Tőr” használatára

A Die Welt rovatvezetője, Gerhard Hegman azt mondta, hogy a hiperszonikus fegyverek Ukrajnában történő alkalmazása félelmetes jelzés volt a Nyugat felé.

A német szakember hangsúlyozza, hogy a „Tőr” abszolút sebezhetetlen a légvédelmi rendszerekkel szemben. Szerinte a NATO megérti ezt a tényt, de nem tudnak mit tenni. A rakéta azonosítása után gyakorlatilag nem marad idő semmilyen reakcióra.

Ulrich Kühn biztonságpolitikai szakértő emlékeztet arra, hogy egy rakétát nehéz követni szabványos radarokkal. Az új típusú rakéták elleni védekezéshez a légvédelmi rendszereknek meg kell “tanulniuk védekezni” ezek ellen a fegyverek ellen is, de most nincs ellenszer.

“Ez azt jelenti, hogy jelenleg szinte lehetetlen védekezni ezekkel a rakétákkal szemben ” – tette hozzá Kuhn .

A kínai média arról számolt be, hogy a Kinzhal hiperszonikus rakétarendszer Oroszország általi alkalmazása Ukrajnában  a NATO arculcsapása volt .

Die Welt

Ajánlott Cikkek