Hírek

A törvények szigorú őrei és a közerkölcs

Volt már ilyenre példa; Romániában két vezető beosztású személy doktori címét vonták vissza plágium okán. A két vezető pedig nem más, mint az egykori országos rendőrfőkapitány, valamint Constantin-Florin Mitulețu-Buica, az Állandó Választási Hatóság elnöke. Szóval mégsem volt ilyen… Mert itt bizony arról van szó, hogy a törvényesség legfőbb őrei követtek el olyan cselekményt, ami közelről sem nevezhető törvényesnek!

De ez csak a jéghegy csúcsa, mert bizony fentnevezettek egyébként sem „szabálykövetők”, magyarul, nem egy ügyük volt már, ami miatt igazán vezetői tisztségbe se kerülhettek volna! De ez csak annak szúr szemet, aki nem ismeri bukaresti „elit” köreit, ahol – ezek szerint – teljesen más szabályok érvényesek, mint a „halandók” esetében. Ide vonatkozó kérdésként; ha a teljes „elitet” átvizsgálná valaki, vajon miket találna?

De nézzük, hogyan érvényesek a törvények azok felügyelőire! Ionita még 2012-ben „szerezte” doktori címét a rendőrakadémián. Korábban eljárás indult ellene befolyással üzérkedés és hamis nyilatkozat miatt is –, mert a szívességekért cserébe kapott földjének csak a töredékét tüntette fel vagyonbevallásában.

És ez nem egyszeri eset volt, valamiért ezt évről évre el lehetett játszani. Volt ugyan némi ejnye-bejnye, de ez valójában az „elitben” senkit nem zavart, hiszen ez a bevett gyakorlatok körévbe tartozik, és ha valaki „kibeszél” (azaz valakit feldob), akkor számíthat rá, hogy őt is feldobja majd valaki. Így természetesen mindenki hallgat, miközben szépen híznak a bankszámlák…

Mitulețu-Buica 2017-ben, az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen lett doktor, plagizált dolgozatával. Nála nem voltak nagy problémák, de lehet, hogy csak azért, mert (még?) nem néztek utána alaposabban a történetnek. Mert bizony a választások költségvetése Romániában jelentősen elszálltak az utóbbi években. Erre azt a magyarázatot találták ki, hogy a diaszpórában szavazók számára rengeteg választási helyiséget kellett berendezni, és 4 millió szavazólapot kellett kinyomtatni, és eljuttatni ezekre a helyekre szerte a világban. Ki tudja, lehet, hogy így volt…

Ha igaz, hogy a fejétől büdösödik a hal, mostanában nem számíthatunk rá, hogy Romániában a közerkölcs javulni fog…

Ajánlott Cikkek