Hírek

„A további terjeszkedés nem hoz további békét az európai kontinensen”

Ezt a meglehetősen vészjósló mondatot engedte el Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára, reagálva a hírre, miszerint Svédország és Finnország akár már nyáron csatlakozik a NATO-hoz.

Borítóképen: A NATO tagországai térképen (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: A képet eredetileg User:Donarreiskoffer készítette, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„A szövetség önmagában inkább a térítés eszköze, nem békét és stabilitást biztosító szövetség. A további terjeszkedés nem hoz további békét az európai kontinensen” – mondta Dmitrij Peszkov.

A „térítés” alatt feltehetően azt értette, hogy az Egyesült Államok kezében a NATO egyfajta eszköz, amin keresztül magához vonzza az egyes országokat, hogy aztán befolyást gyakoroljon rájuk érdekei érvényesítése érdekében. Azt pedig az az állítólagos, Bill Clintontól származó mondat támasztja alá, hogy a szövetség Oroszország ellen van, amit az Izvesztyija idéz:

„Nem rendelkezem ilyen információval, de biztosan tudom, hogy az amerikai fél többször is kijelentette, hogy az ilyen tagság lehetetlen. De facto azt mondták, hogy az ajtók zárva vannak, mert ez alapvetően lehetetlen” – mondta az Egyesült Államok 42. elnöke, amikor Putyinnal folytatott megbeszéléseket.

Korábban Finnországban sok vita volt arról, hogy feladják – a részben rájuk kényszerített – semlegességet, vagy csatlakozzanak a NATO-hoz, és Johan Beckman finn politológus még április 8-án is azt mondta, hogy nincsenek hivatalos dokumentumok, amelyek megerősítenék azt az információt, hogy Finnország csatlakozni kíván az észak-atlanti szövetséghez.

A hírt a Times közölte korábban, ami lehet, hogy egyelőre csak egyfajta tesztként került az újságba, annak kiderítésére, hogy Oroszország hogyan reagál. Bár… Ukrajna esetében láthattuk a reakciót, és most Peszkov mondata nem vetít előre túlságosan sok jót!

Ajánlott Cikkek