Hírek

A tűzszünetnek vége. Mariupol ostroma több mint egy hétig is eltarthat

borítókép : pravda.ru

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz fegyveres erők moszkvai idő szerint 18 órakor folytatták a támadó hadműveleteket Ukrajnában. A döntést azzal összefüggésben hozták meg, hogy az ukrán fél nem volt hajlandó befolyásolni a nacionalistákat vagy meghosszabbítani a tűzszünetet.

A minisztérium közleménye szerint az orosz fegyveres erők egységei átvették Malaja Tokmacska, Marfopol, Removka, Novokarlovka, Orlinszkoje, Volodino és Malinovka települések irányítását.

Március 5-én, szombaton az orosz védelmi minisztérium tűzszünetet hirdetett a humanitárius folyosók számára a civilek evakuálására Mariupol és Volnovakha városaiból. Ezeken a folyosókon azonban egyetlen civil sem hagyta el ezeket a településeket, hiszen a lakosságot a nacionalista alakulatok tartották emberi pajzsként – közölte a minisztérium. ( ezt az állítást nem lehet ellenőrizni szerk.)

A mariupoli városi tanács pedig bejelentette a kiürítési idő elhalasztását.

A Honvédelmi Minisztérium március 3-án azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy akadályozzák az emberek kivonulását a településekről. az is elhangzott, hogy Mariupol, Kijev és Harkov a humanitárius katasztrófa szélére került.

Mariupol, stratégiailag fontos város

Mariupol ostroma több mint egy hétig tarthat.

Mariupol a Donyecki régió második legnagyobb városa, ahová a Donyecki Népköztársaság megalakulása után az összes Kijevhez hű struktúrát átköltöztették. A donbászi milícia többször is megpróbálta elfoglalni a várost, de nem jártak sikerrel.

Mariupol tíz kilométerre található az LPR és a DPR által ellenőrzött területektől. A város földrajzi helyzete stratégiai jelentőségűvé teszi a várost, mivel Mariupol elfoglalása szárazföldi folyosót hoz létre Luhanszkból Donyeckbe, majd tovább a Krímbe – közölte a Janes (az ügynökség nyilvánosan elérhető katonai kérdéseket elemzi).

A szárazföldi folyosó lehetőséget ad Moszkvának az Azovi-tenger ukrán partvidékének biztonságos ellenőrzésére. Mariupol kikötője az Azovi-tenger legnagyobb és legjobban felszerelt kikötője. A régió más kikötőiben, köztük az oroszországi Azov, Primorsko-Ahtarsk, Rosztov-Don, Taganrog és Yeysk kikötőiben kapacitáskorlátozások vannak érvényben, míg Mariupol kikötőjében mély kikötők találhatók, ami vonzóvá teszi az ipari hajózás számára. Egy kikötő ellenőrzése – akárcsak Mariupol kikötője – jelentősen csökkentené a szállítási időt és a logisztikát Oroszország, Donbász és Krím között – jegyezte meg Janes is.

Forrás és teljes cikk pravda.ruAjánlott Cikkek