Hírek

A választások legnagyobb nyertese: Gyurcsány Ferenc!

Igen, bármilyen meglepő, a legnagyobbat a DK nyerte, hiszen a korábbi kilenc képviselőjük helyett immár tizenöt kerül be a parlamentbe, úgy, hogy egy helyet még le is adtak az LMP-nek, hogy azok a minimális öt fővel frakciót alapíthassanak.

Borítóképen: Gyurcsány Ferenc, 2006 (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Szegvari Ádám Csaba, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Attól eltekintve, hogy a parlamenti helyek ilyetén adás-vételét eleve nem tartjuk a demokratikus értékekkel összeegyeztethetőnek el kell mondani, hogy Gyurcsány Ferenc számításai bizony bejöttek!

A Demokratikus Koalíció 2010 októberében az MSZP frakciójaként jött létre, nyilván azért, mert a mérete választási vereség után kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc, a korábbi miniszterelnök, valamint a párt akkori vezetése nagyon nem értettek egyet.

Valószínű, hogy pártvezetés a vereség okaként – jogosan! – Gyurcsány személyét jelölte meg, hiszen az őszödi beszéd, a gazdasági válságra adott rossz reakciók (és a válság előtti eladósodás) mind-mind az MSZP-t terhelte, és ezeket mind Gyurcsány „hozta össze”. Az ebből fakadó ellentét olyan mértéket öltött, hogy 2011 novemberében kivált a DK az MSZP-ből.

Akkor tíz parlamenti képviselő követte az őszödi beszéd „elkövetőjét”, de 2014-ban csak négy mandátumot szereztek, így nem tudtak frakciót alakítani. 2018-ban viszont megtörtént az áttörés, akkor már kilenc helyet vittek el, míg most – az ellenzék legnagyobb pártjaként, lenyomva az MSZP-t is! – tizenöt helyük van.

A DK részéről – nem meglepő! – tehát nem is az összefogás volt a lényeg, hanem az, hogy az előre láthatóan nem összeegyeztethető programmal és világnézeti alapokkal rendelkező pártokat az előválasztás, és az utána következő igencsak megosztó (és nem összefogásra sarkalló!) választási kampány során a DK leszalámizza a többi ellenzéki pártot, így megteremtve – de legalábbis törekedve rá! – megteremtse az ellenzékben a DK hegemóniáját.

Eddig a politikai háttér, most pedig a lényeg:

„az előző ciklusban 64 millió forintos havi parlamenti büdzséjük 97 millióra hízik, ami éves szinten majdnem 1,2 milliárd forintot jelent”

(forrás: 24.hu)

Ezzel a summával a DK már olyan előnyre tesz szert az ellenzékben, amivel nehéz lesz a többieknek versenyezni, ráadásul;

  • az egy hely átadásával az LMP a DK lekötelezettje lett,
  • a Jobbik gyakorlatilag felcserélte pozícióját a DK-val (az előző ciklusban tizenhat helyük volt, most kilenc),
  • az MSZP tovább marginalizálódott azzal, hogy a korábbi kilenc hely után most csak öt helyük lett,
  • a Párbeszéd frakciót sem alakíthat, de egy hellyel többet vitt el, így három képviselőjük van,
  • a Momentum ugyan ezúttal bekerült a parlamentbe, de hat mandátumuk szintén nem jelent nagy befolyást.

Kimaradt még a Mi Hazánk, akik szintén hat helyet kaptak a parlamentben, de ők nem vettek részt az ellenzéki „összefogásban”, ellenben ők azok, akik a Jobbikból kiválva tovább vitték a valamikori jobbikos eszmeiséget.

A lényeg az, hogy az ellenzék szétforgácsolt, a legerősebb közülük pedig az a DK, ami az MSZP-ből eredeztethető, és vezéralakja Gyurcsány Ferenc… Nem lennénk meglepve, ha most azon ügyködne majd a DK-adminisztráció, hogy a Jobbikot miként tudná tovább gyengíteni. Már csak azért is, mert a Mi Hazánk parlamenti megjelenésével nagy valószínűséggel tovább erodálódhat a Jobbik népszerűsége – különösen, ha Jakab Péter marad a párt élén…

Kijelenthető tehát, hogy összefogásról szó sem volt, ellenben a háttérből irányító Gyurcsány Ferenc olyan pozícióba került, ami immár tényleg az ellenzék vezéralakjává teszi! Hát nem biztos, hogy ezt szerette volna az ellenzéki „összefogásra” szavazók döntő többsége…

Ajánlott Cikkek