Hírek

A védelmi minisztérium: az orosz hadsereg elfoglalta Kamenka falut Harkiv régióban

Miért lehet olyan fontos egy falu bevétele, hogy arról a védelmi minisztérium jelent? Egyrészt azért, mert itt az Ukrán Fegyveres Erőkegy megerősített állása volt, másrészt pedig azért, mert ez egy nagyobb terv része lehet, annak a tervnek, ami már napok óta lázban tartja az eseményeket követőket, a helyieket pedig rémülettel tölti el. Ha megnézzük a legfrisseb térképeket, jól látható, hogy egy nagy harapófogó készül…

Borítóképen: 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen (forrás: hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Úgy tűnik, hogy Harkovtól délre, éppen Izjum térségéből kiindulva mintha elindulna egy olyan mozgás, ami Dnyiprot célozza, ezért volt olyan fontos, hogy kamenkai csata után a Nyugati Katonai Körzet harckocsizóit katonai állami kitüntetéssel tüntessék ki a fronton!

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy egy orosz különleges erőcsoport megsemmisítette a Jobb Szektor egyik vezetőjét (a szervezetet terrorszervezetként ismerték el, tevékenységét Oroszországban betiltották), Tarasz Bobanicsot – szintén Izjum térségében!

Szintén a borítóképen megjelenített térkép mutatja, hogy északon megtörtént a kivonulás, így most – feltehetően a keleti és a déli részeken kezd nagyobb aktivitásba az orosz hadsereg.

Az is pontosan kirajzolódik, hogy a légitámadások helyszínei a középső, illetve a keleti régiókban, mind-mind logisztikai szempontból fontos helyeket érintettel, illetve olyanokat, amelyeken kiképzőbázisokat üzemeltettek.

Úgy tűnik, nem csak rémisztgettek az ukrán hatóságok, amikor az érintett terület elhagyására szólították fel a lakosságot, valami tényleg készül, de délen még mintha nem történt volna komolyabb változás. Ennek oka, hogy Mariupolban az Azov maradéka még mindig kitart, másrészt pedig az északról érkező erők ide még nem feltétlenül érkeztek meg.

Véleményünk szerint az orosz erők annyira látványosan egy tarületre koncentrálnak, hogy a Harkov Dnyipro vonal elérésére valószínűleg egyfajta áttörésként tekintenek, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy akár nagyobb területeken is megindulhassanak. Ezt talán azért gondolják, mert ebben a térségben vannak a legjobb ukrán erők, bár – mint azt az ukránok mást állítanak:

Ezzel szemben Kadirov, csecsen vezető meg arra célozgat, hogy az orosz erők egész Ukrajnát el akarják foglalni… Nem tudni persze, hol az igazság, de lassan tényleg úgy tűnik, hogy keleten mozgolódik valami. Ez persze nem jó hír, ne értse félre senki!

Így áll tehát a háború, amit mindenképpen el kellett volna kerülni.

Ajánlott Cikkek