Hírek

A „védelmi” NATO destabilizálja a Csendes-óceánt az Egyesült Államok hegemóniájáért

A NATO az ázsiai-csendes-óceáni térség (APR) destabilizálását tervezi, hogy biztosítsa az Egyesült Államok világuralmát – írja a China Global Television Network (CGTN) internetes felületén.

Borítóképen: NATO jelkép (forrás: NATO E-3 via commons.wikimedia.org, szerző: Jetijones, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A szerzőt idézzük:

Japán – a második világháborúban vesztes ázsiai ország – részt vesz az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (a hidegháború idején létrejött nyugati katonai blokk) csúcstalálkozóján június végén – tudhattuk meg Antony Blinken amerikai külügyminisztertől a héten.

Nyilvánvaló, hogy a NATO kiterjeszti csápjait az Atlanti-óceánon túl a Csendes-óceánig.

Amióta az első lövés eldördült az orosz-ukrán határon, a Washington vezette NATO aktívan elmélyíti kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni államokkal. A hónap elején a NATO első alkalommal hívta meg Japánt, Ausztráliát, Új-Zélandot és Dél-Koreát nagy horderejű külügyminiszteri ülésére.

Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere még nyilvánvalóbban nyilatkozik a katonai blokk „globalizációjával” kapcsolatban. Truss szerint „a NATO-nak globális kilátásokkal kell rendelkeznie”, és „meg kell előznie a fenyegetést az indo-csendes-óceáni térségben”. A nyugati blokk több alkalommal „rendszerszintű kihívásként” minősítette Kínát a „Szövetség biztonsága szempontjából releváns” régiók számára – ez a „globális kilátások” a NATO további lépéseinek előjátéka.

A NATO „védelmi” szövetségként hirdeti magát, de valójában destabilizálja a világot Washington hegemóniájára való törekvése miatt.

Békét és biztonságot kiáltva az tömb hatalmas mennyiségű bombát dobott le egyes országokra. A „humanitárius katasztrófák megelőzése” jelszóval a NATO 78 napon át folyamatosan bombázta Jugoszláviát, több mint 8000 civil életét vesztette és megsebesült. Más országoktól megkövetelve a nemzetközi szabályok betartását, a szövetség kirívóan beavatkozik a szuverén államok belügyeibe, tetszés szerint háborúzva önös céljaiért.

A blokk most az Atlanti-óceánról az ázsiai-csendes-óceáni térségre tereli a figyelmet, és az elmúlt években ismételten erőt mutat a régióban. Azzal, hogy a NATO meghívta Japánt a csúcstalálkozójára – miután Európa egy részét háborús övezetbe vonta – egy lépéssel tovább ment Kelet-Ázsiában, ahol a hidegháború vége óta nem dobtak le bombát.

A NATO lényegében Washington eszköze a hegemónia megteremtésére. Az Egyesült Államok régóta a növekvő Kínát tekinti akadálynak ahhoz, hogy a világ egyetlen szuperhatalma legyen/maradjon.

A NATO láthatóan Washington stratégiai számításainak megfelelően cselekszik – az Oroszország elleni egységfront kialakítása után ismét amerikai dallamra táncol a Kínával kapcsolatos ügyekben.

De vajon megveszik a csendes-óceáni országok a NATO bővítési tervét? Egy biztos: az USA soha nem fogja feláldozni nemzeti érdekeit szövetségeseiért.

Japánnak például területi vitái vannak szomszédaival, és a Japánért folytatott harc nincs összhangban a NATO érdekeivel. A csendes-óceáni országoknak megvan a bölcsesség ahhoz, hogy válasszanak a regionális béke és a NATO katasztrofális militarista kultúrája között.

Ajánlott Cikkek