Magyarság Történelem

„A vezető nélküli autók kölcsönzéséről” – 1965

Nem, a félreértések elkerülése végett itt az elején pontosítanunk kell, az 1965-ben, az Autó-Motor május 6.-án megjelent cikk címét, itt ugyanis egész egyszerűen autóbérlésről volt szó, mint az kiderül az idézett cikk további részéből:

Borítóképen: Egy Fiat 1500, és egy Peugeot 403 egy szálloda előtt

A külföldön már igen elterjedt és népszerű szolgáltatást — mint ismeretes — hazánkban tavaly vezették be, először az Autótaxi Vállalat kezelésében. Ezt a szolgáltatást április 1.-én a budapesti MÁVAUT Lövőház utcai telepén külön erre a célra szervezett Személyautó-kölcsönző Főnöksége vette át.

Vezető nélküli autót minden érvényes jogosítvánnyal és önálló keresettel rendelkező magyar állampolgár bérelhet. A bérleti szerződést személyesen, a fenti címen — mindennap 6—22-ig — lehet megkötni.

A külföldiekkel a szerződést a nagyobb szállodákban (Royal, Gellért, Margitszigeti Nagyszálló, Szabadság, Duna Szálló) és a Ferihegyi repülőtéren működő IBUSZ- kirendeltségek kötik meg.

Jelenleg ötszemélyes Volga és Peugeot, négyszemélyes Fiat—1500 és a későbbiekben ugyancsak négyszemélyes Moszkvics autók bérelhetők az alábbi díjtételek szerint:

Díjszabás

A bérleti díj a casco-biztosítást is magában foglalja, az üzemanyagfogyasztás azonban a bérlőt terheli. Napi bérleten a kocsi 24 órás használatát kell érteni. Ennél rövidebb időre bérleti szerződés nem köthető. A bérelt kocsik ez idő szerint csak belföldön közlekedhetnek.

Hazai bérlők részére jelenleg csupán Volgákat tudnak rendelkezésre bocsátani. Minthogy a négyszemélyes Moszkvicsok iránt roppant nagy érdeklődés tapasztalható, mindent elkövetnek, hogy az ilyen igényeket már a közeljövőben ki tudják elégíteni.

Az autók műszaki karbantartása és szervizük biztosítása érdekében a MÁVAUT a közeljövőben nagyobb beruházással felújítja a II., Lövőház utcai volt autóbuszgarázst, és fedett tárolóhelyet is biztosít majd e kocsik részére.

Eddig a cikk, ami már az autóbérlés elindítása okán is érdekes, de még érdekesebb talán az árszabás! Egy kis matekkal könnyen kiderül, hogy…

A díjszabás készítői 30 forintos dollárral számoltak, holott akkoriban – a forint bevezetésétől egészen 1967. november 20.-ig! – egy dollárért csak 11,74 forintot kellett fizetni. Legalábbis hivatalosan…

Mi lehet a megoldás? Mos, erre két magyarázat lehet, és talán egyszerre mindkettő igaz is:

  • Akkoriban nem volt szabad deviza-piac, és könnyen elképzelhető, hogy az akkoriban feketézésnek számító pénzváltások esetében 30 forint körüli összeget kellett fizetni egy dollárért.
  • A belföldi bérlőket egész egyszerűen ki akarták árazni, mert fontosabb volt a dollár-bevétel, mint hogy a hazai bérlőket kiszolgálják.

A második magyarázat abból ered, hogy ha a hivatalos árfolyammal számolunk, akkor a hazai bérlők majd’ háromszor annyit fizettek (volna) a bérlésért, mint a külföldiek, az első szerint pedig a bérbeadónak megérte 30 forint ellenében megszerezni egy dollárt, ami feltehetően egyébként közelebb volt a valósághoz, mint a hivatalos árfolyam.

Tehát az autóbérlés elindítása mellett a furcsa árazás legalább annyit elmond az akkori viszonyokról, mint a bérlésre felkínált autók típusai… Amelyek közül a hazaiak számára csak a legdrágább Volga volt elérhető!

Ajánlott Cikkek