Hírek

A világ legveszélyesebb felszíni harcosai: a japán Maya rombolótól az orosz Kirov csatacirkálóig

A felszíni harcosok a mai világ szinte minden nagyobb haditengerészetének magját alkotják, és a légvédelemtől a tengeralattjáró-ellenes hadviselésig – sőt, bizonyos esetekben még a stratégiai nukleáris támadások elleni védelemig – számos szerepet töltenek be. A vezető haditengerészeti hatalmak által hadrendbe állított harcosok általában nehezebbek, jobban felfegyverzettek, és nagyobb és kifinomultabb szenzorkészleteket integráltak.

Ezen felszíni harcosok közös jellemzője, hogy az egyes egységeket csapásmérő csoportokba vagy csatacsoportokba rendezik, egy szállító- vagy rohamhajó körül, vagy más zászlóshajó körül, hogy az egységes, egymást kiegészítő platformok szinergiáját. A legerősebb felszíni hajóosztályok ma a rombolók és a cirkálók, de ez utóbbiakat kizárólag Oroszország és az Egyesült Államok épít (és tart hadrendben), de 1994 óta – amikor elkészült az utolsó amerikai Ticonderoga osztályú cirkáló – már nem építettek ők sem.

Azok az új technológiák, amelyek a világ vezető felszíni harcosait megkülönböztetik versenytársaiktól, a kétsávos radarok, a többcélú függőleges kilövőrendszerek, a lopakodó hajótestek és az olyan fejlett, csúcstechnológiás csapásmérők, mint a sikló, vagy akár a hiperszonikus cirkálórakéták. A modern függőleges kilövőrendszerek különösen fontos szerepet játszanak abban, hogy a hajók ne csak több tűzerőt tudjanak bevetni, hanem jó variálhatóságuk okán és többféle típusú rakéta alkalmazása is számos feladatra. Nézzük tehát a világ legütőképesebb felszíni harcosait!

A kínai Type 055 osztályú nehézromboló

Kína első Type 055 osztályú rombolóját, a Nanchang-ot 2020 januárjában állították hadrendbe a Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészeténél. Az évtized közepe előtt várhatóan további hét csatlakozik a flottához. Fontos, hogy egész hajóosztályt építsenek, amelyek a lehető legjobb együttműködésre képesek, mert ez az együttműködés tovább fokozza az ütőképességet. A képlet úgy írható le, hogy 7 Type 055 külön-külön csak hét hajó, de együttműködésben, minimum 10-nek felel meg!

A halálos Type 052D osztály (7.500 tonnás romboló) után a Type 055 csatlakozik tehát Kína gyorsan növekvő hadihajó-flottájához.

Nézzük, mit tud! A hajó teljes felszereléssel 12-13.000 tonna, hajtásáról 4 darab COGAG rendszerű (kombinált gáz és gáz) QC-280 gázturbina gondoskodik, összesen mximálisan 150.000 lőerőt leadva sebessége 30 csomó (56 kn/h), hatótávolsága 9.300 kilométer.

Számos jellemző különbözteti meg a Type 055-öt a rivális rombolótervektől, beleértve a nagyon jó lopakodó képességű hajótestet, amelyet csak az amerikai Zumwalt osztály múl felül, illetve egy kétsávos radart, és egy négyrétegű felszín-levegő rakétarendszert. Ez utóbbiból három a 112 cellás függőleges indításba rendszerbe (VLS) integrált. A hadihajó 540 km-es hatótávolságú YJ-18 rakétája és CCY-5 tengeralattjáró elleni rakétája különösen kiemelkedő harcképességgel ruházza fel, kevés analógja van Kína saját haditengerészetén kívül. Fontos, hogy YJ-18 különböző változatai nagy darabszámban építhetők, hiszen szárazföldi bevetésre is alkamasak!

Kínai típusú 055 romboló. Sokak szerint ez a legerősebb hadihajó
A legfejlettebb part-tenger elleni cirkáló rakéták: YJ-62A, YJ-12B YJ-18E változatai
YJ-18C cirkálórakétát szállítókonténerekből is ki lehet lőni!

Az orosz Kirov osztályú nukleáris meghajtású csatacirkáló

A világ legnagyobb felszíni harcosa, az orosz Kirov osztályú csatacirkálók jelenleg átfogó modernizáción és felújításon esnek át. Ez már folyamatban van az osztály Admiral Nakhimov nevű hajóján. A hajók azonban még jelenlegi formájukban is a leghalálosabbak közé tartoznak a világon, különösen a hajók közötti harcban. A Kirov elsődleges fegyverzete a masszív P-700 cirkálórakéta, amelynek tömege egyenként 7000 kg, és minden cirkáló 20-at szállít. A rakéták elvileg hasonlóak az orosz Szovremennij osztályú rombolók által szállított P-270 rakétákhoz – mondta az Egyesült Államok stratégiai professzora, James Holmes 2020-ban -, amelyeket az USA is hadrendben tart, de sokkal nagyobbak és erősebbek.

A rakéták nagy, 750 kg-os robbanófejekkel, körülbelül 2 Mach becsapósási sebességgel bír, miközben rendkívül jól manőverezhetők, így nehéz elfogni őket. A rakéták hatótávolsága 625 km, és nukleáris robbanófejekkel is felszerelhetők.

A P-700 Granit hajóellenes rakéta elindítása a Kirov-osztályról
A Nakhimov Admiral a modernizáció után a világ legerősebb és legnehezebb hajója lesz

A Kirov osztályú cirkálók az egyetlen felszíni harci hajók, amelyek nukleáris meghajtást használnak, ami nagyon nagy hatótávot biztosít, és lehetővé teszi számukra, hogy hosszú ideig nagy sebességet tartsanak fenn.

A felújítás során az S-300F-et az S-400 haditengerészeti változatára cserélik, ami azt jelenti, hogy a cirkálók hatótávolsága akár 400 km is lehet az ellenséges repülőgépekkel szemben, és a bevetési sebesség meghaladja a 14 Mach-ot (!!!).

Íme, miért fél Amerika (és a világ) még mindig az orosz Kirov osztályú hadihajótól

A kínai Type 052DL osztályú romboló

A Type 055 elődjénak tekinthető, bár ezt is még csak 2014-ben állították hadrendbe. Az utódtól kisebb, de felszerléseit tekintve igen komoly azonosság van. Ez igaz a fegyverrendszerekre, illetve az elektronikai felszereltségre is. Így a két hajóosztály kiváló együttműködésre képes!

Korában forradalmi újdonságnak számított, mert a hajó új H/LJG-346A „Dragon Eye” AESA radarja és új szonárrendszerei jelentős fejlődést jelentenek a felderítésben, de a Type 052D volt az első kínai hajó is, amely moduláris függőleges kilövőrendszerrel rendelkezett. Ezzel megelőzte az európai hajóosztályokat, például a brit Type 45-öt, és lehetővé tette számára, hogy hasonló szinten versenyezzen az amerikai, japán és dél-koreai felszíni harcosokkal!

A Type 052D tervezés további fejlesztése a Type 052DL osztályú rombolók formájában jelent meg, amelyek jelentősen hosszabbak, lehetővé téve az újabb Z-20 helikopterek befogadását, és egy nagy teljesítményű új radar beépítését, amely a légi lopakodó célok nyomon követésére van optimalizálva.

A Type 052D

A dél-koreai Nagy Sejong osztály

Dél-Korea a 2000-es években kezdett egyre nagyobb figyelmet fordítani a tengeri harci képességei fejlesztésére. Bár addig is rendelkeztek ezen a téren képességekkel, de ezúttal olyat akartak alkotni, ami túlszárnyalja az összes riválist! Sikerült is, ugyanis a leghíresebb uralkodójukról elnevezett hajóosztály 2008-as bemutatása idején minden más felszíni harcos képességét meghaladta, beleértve a nála nagyobb, ámde gyengébb tűzerejű amerikai Ticonderoga osztályú nehézcirkálót is!

Ennél a hajónál jelent meg először nagy számban a függőleges kialakítású, kilövőállás, 128 többfunkciós Vertical Launch System (VLS) cellával.

A dél-koreai védelmi szektor az amerikai gyártmányú felszíni két légi rakétákat magában foglaló AEGIS rendszert saját gyártású Hyunmoo III szárazföldi támadású cirkáló rakétákkal, Hong Sang Eo tengeralattjáró rakétákkal, Blue Shark torpedókkal és Haeseong nagy hatótávolságú hajóvédelmi rakétákkal egészítette ki. Ezek a hazai fegyverek sok esetben felülmúlják nyugati és japán társaikat, és az igen jelentős bevethető számuk a Sejong osztályt különösen veszélyes hadihajóvá teszi. A Nagy Sejong osztály egyik figyelemre méltó gyengesége, amely az összes AEGIS hajóra vonatkozik, a gyenge hajóellenes képessége, mind saját rakétákkal, mind az USA rakétáival.

A Hyunmoo-3 cirkálórakéta kilövése a Son Won II osztályú tengeralattjáróról!
Sejong the Great (KD-III) DDG-991 – A koreai haditengerészet felemelkedése

A japán Maya osztályú romboló

Az első alkalommal 2020 márciusában üzembe helyezett japán Maya osztályú romboló 10.250 tonnát vízkiszorítású teljes rakománnyal, és egy új hibrid-elektromos meghajtási rendszert alkalmaz. A dél-koreai Sejong the Great Class, az amerikai Arleigh Burke osztályhoz és a japán hadihajók számos korábbi osztályához hasonlóan a Maya osztály rombolói az AEGIS harcrendszer köré épül, és az Mk-t telepíti. 41 Vertical Launching System (VLS) több osztályú felszín-levegő és hajóellenes rakétával. A Maya teljesítményét is súlyosan aláássa az, hogy nincsenek szárazföldi támadásra alkalmas cirkálórakétái…

DDG-179 JS Maya romboló
Milyen erősek az új szuperfegyverrel felszerelt japán szuperrombolók?

Úgy tűnik, hogy ezen a területen az orosz és kínai képességek elérik, sőt, egyes képességek terén meg is haladják az USA és Dél-Korea, különösen pedig Japán hajóinak képességeit. Jellemző, hogy az orosz gép a legnagyobb, és atommeghajtása, valamint a fejújítás utáni fegyverzete kiemelik a többiek közül, ugyanakkor nem lopakodóképes (bár talán erre is kiterjed a felújítás).

A kínai egységek meglepően jók, különösen, hogy az utóbbi időben nagyot léptek előre a rakéta-fejlesztések terén is, és hajóik jó lopakodóképességgel rendelkeznek. Japán mintha kissé lassan haladna, Dél-Korea viszont mostanában megint gyorsít, az Egyesült Államok esetében (és persze a szövetségeseinél is) a legnagyobb kérdés az AEGIS továbbfejlesztése, vagy új rendszerre történő lecserélése, mert látványos lemaradásban van a keleti páros rendszerei mögött.

Ajánlott Cikkek