Hírek Mások írták Vélemény

A világnak többre van szüksége, mint „szép szavakra” az Egyesült Államoktól

A Global Times szerkesztőségi cikke azzal foglalkozik, hogy bemutassa Kína szempontjából az Egyesült Államok globális politikai törekvéseit. Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön a George Washington Egyetemen tartott beszédet az Egyesült Államok Kína-politikájáról, amely a Biden-kormány eddigi legátfogóbb és legszisztematikusabb politikai fejtegetése a két ország közötti kapcsolatokról – írják.

Borítóképen: Ez a zászló az Egyesült Államokban élő kínai közösség számára készült (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Wangdora92, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Egy körülbelül egyórás beszédében Blinken felvázolta a Biden-adminisztráció kínai stratégiáját: „befektetés, összehangolás, verseny”. Vagyis fektessenek be az Egyesült Államok versenyképességébe, csatlakozzanak szövetségeseihez és partnereihez, és versenyezzenek Kínával, hogy megpróbálják kialakítani az úgynevezett „átfogó elrettentést” Kínával szemben.

Általánosságban elmondható, hogy ez a beszéd viszonylag „visszafogottnak” tűnik, különösen Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter 2020-ban elmondott „új vasfüggöny-beszédéhez” képest, amelynek kiindulási pontja kevésbé agresszív és harcias. Még néhány „szép szót” is tartalmazott.

A szép szavak: kommunikáció minden kérdésben, Washington nem törekszik Kína politikai rendszerének átalakítására, nem igyekszik Kína növekedését fékezni, nem akar új hidegháborút és nem támogatja Tajvan függetlenségét.

Igen ám, de ezek után a szép szavak után mindig következett valami más!

Ilyenek hangzottak el ugyanis; Peking jelenti a „legkomolyabb hosszú távú kihívást” a nemzetközi rend számára, és biztosítani kell, hogy Kína betartsa a nemzetközi szabályokat, miközben az USA „alakítja majd a stratégiai környezet Peking körül”, és „változásra szólítanak fel, nem Kínával szemben, hanem a béke, a biztonság és az emberi méltóság melletti kiállásra”.

És még ez:

„Az Egyesült Államok politikája Tajvan szigetével kapcsolatban változatlan, de „ami megváltozott, az Peking növekvő nyomása”

Emellett Blinken folytatta a Pompeo-korszak gyakorlatát, amikor megpróbálta elválasztani a Kínai Kommunista Pártot és a kínai kormányt a kínai néptől, ami nemcsak az ország rendszere elleni támadás, hanem arrogáns is a kínai nép számára.

Benjamin Franklin egyszer azt mondta: „Az őszinteség a legjobb politika”.

Bár Washington erős a kommunikációban, a világ mégis azt várja az USA-tól, hogy tartsa be szavait és tetteit az együttműködés és a nézeteltérések kezelése során, ne csak „szép szavakat” mondjon, hanem tegyen is annak megfelelően!

Kínából tehát így látszik az Egyesült Államok, és mi azt gondoljuk erről, hogy bizony nem csak Kínából látható az a kettős játék, amit Washington folytat hegemóniájának megőrzése érdekében!

Ajánlott Cikkek