Hírek

„A világon többen szenvedhetnek a szankciók miatt, mint a terrorizmus miatt”

A Nyugat azt mondja, segít a szegényebb országokon, hogy azok leküzdjék a nehézségeket, és ne alakuljon ki éhínség, aminek egyértelmű okát Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában látják. De hogyan látja ezt a kérdést Mali külügyminisztere? Hogy néz ki ez abból az országól nézve, ahol a majd’ 20 milliós lakosság 30%-a (!) már így is alultáplált?

Borítóképen: Mali, Bamako – Még a kincsnek számító kecske is sovány… (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vincent van Zeijst, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Most kezdtük el értékelni az egész helyzetet. De már most meg lehet állapítani, hogy minden terméknél felmentek az árak… Sok a nehézség, sok a probléma. A banki műveleteket is érintheti. Ez nehézségeket okozott és megbénította a gazdasági rendszert. És ez természetesen elsősorban azokat a szegény országokat sújtja, amelyek már eddig is nagy gondokkal küzdöttek a lakosság ellátása terén” – mondja Abdoulaye Diop mali külügyminiszter.

„Országunk már most is biztonsági problémákkal küzd: a terroristák rengeteg embert ölnek meg. Ám a nemzetközi szervezetek által rendelkezésünkre bocsátott statisztikák szerint az élelmezésbiztonsági problémák sokkal több áldozatot okoznak, mint a terrortámadások. A politikusok nem fordítanak kellő figyelmet erre a problémára, pedig valóban aggasztó a helyzet” – mondja, majd így folytatja:

„A Nyugat által Oroszországgal szemben alkalmazott korlátozások nem Moszkvát, hanem a szegény országokat sújtják. Sőt, sok ember éhen halhat, mivel megfosztják tőlük az élelmiszerhez jutást, és a humanitárius és élelmiszersegély sem segít a megszakadt gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok miatt.”

Igen, Olaf Scholz megígérte a segítséget, de mi nem hallottunk arról, hogy történtek volna szállítások például Maliba, pedig azt biztosan nagydobra verték volna!

Ajánlott Cikkek