Hírek

A VOLT ROMÁN MINISZTERELNÖKÖT VESZTEGETÉSSEL GYANÚSÍTJÁK

Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) a szenátus volt elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy tudomására hozzák, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene vesztegetés elfogadása miatt.

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerdán küldte el Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó, Iohannis elnök által jóváhagyott kérelmet. A DNA hétfőn indítványozta a főügyészségnél a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kezdeményezését.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a politikus 2007-2008-ban miniszterelnökként anyagi juttatást kapott egy osztrák vállalattól 800 ezer dollár értékben. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A 800 ezer dollárt – amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá – egy választási kampány költségeinek fedezésére használták – állítja a DNA.

A vádhatóság megjegyzi, hogy 2018-ban indult kivizsgálás az ügyben, három dosszié egyesítése nyomán, amelyek közül egyet az osztrák hatóságok igénylésére vettek át. 2018. november 7-én a DNA kérte a felsőház hozzájárulását az akkor szenátori tisztséget betöltő Călin Popescu-Tăriceanu elleni eljárás elindításához, 2019. június 3-án azonban a szenátus elutasította a politikus mentelmi jogának megvonását – nyomatékosította az ügyészség.

Popescu-Tăriceanu azt mondta a sajtónak: “Ez az egész ügy hamis, hibás és abberráns premisszákon alapszik: hogy abban az időben, amikor miniszterelnök voltam, a kabinet kiadott egy sor olyan határozatot, amelyek egy bizonyos céget favorizáltak. A kormányfő nem ad ki, csak úgy, magától, ahogy egyesek esetleg elképzelik kormányhatározatokat, azok egy egész jóváhagyási procedúrán mennek át, innentől kezdve az ügyészek alapvetése hamis”.

forrás:erdely.ma

Ajánlott Cikkek