Hírek Vélemény-cikkeink

A WHO a felelős a világjárványért?

Egy független vizsgálat szerint a WHO jelenleg alkalmazott gyakorlata nem alkalmas arra, hogy a világjárványokat megakadályozza, illetve a járvány-helyzet beálltának esetére egész egyszerűen nincsenek meg azok a nemzetközi szabályok, amelyek segítik a hatékony fellépést. Az előbbi problémát lehet egyszeri emberi mulasztásként értékelni, de utóbbit (a szabályozók hiányát) már olyan problémának látjuk, ami rendszerszintű, így ma sem véd igazán semmi, ha – na adj isten! – kitörne egy újabb világjárvány…

Sőt, valójában a most is tomboló COVID esetében is vannak megoldatlan problémák, legalábbis, ha a jelentésben foglaltakat nézzük.

Az Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response (Független Pandémia-Felkészültségi és Válaszadási Panel – IPPPR) elemzése szerint a WHO-nak már jenuár 22-én pandémiává kellett volna minősítenie a járványt, de ezt csak január 30-án tette meg. Ennek pedig nagy jelentősége volt, mert ez az egy hét sokat jelenthetett volna az egyes orszgáoknak, hogy felkészüljenek, illetve a már nagyobb számban fertőzött területeken is gyorsabb intézkedésekre adott volna lehetőséget.

Miért fontos, hogy a WHO mikor és milyen jelzéseket küld? Azért, mert az egyes országok járványügyi és egészségügyi hatóságai ezek alapján cselekednek, ezeket tekintik mérvadónak a meghozandó intézkedésekhez. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a WHO működtet egyfajta monitoring rendszert, ami (elvileg) globálisan képes lekövetni a járványügyi eseményeket. Ez a hiba elsőre egyszeri mulasztás, vagy tévedés kategóriája is lehet, de egy ilyen fontos kérdésben olyan egyértelmű és kötelező érvényű szabályokat kell megalkotni, amik a lehető legkisebbre csökkentik az egyéni döntések mozgásterét, és világosan (utólag is lekövethetően) kijelölik az egyes eseményekre adott válaszok irányát.

Az persze még nem elég, ha az emberi hiba lehetőségét minimalizálják, mert úgy tűnik, hogy a már meglévő szabályokkal sincs minden rendben! A WHO ugyanis a saját irányelveinek megfelelően (!!!), de túl későn, a legvégső esetben javasolt utazási korlátozásokat, amiket az egyes országok ráadásul csak akkor kezdtek el bevezetni, akikor már a kórházak túlterhelése jelentkezett… Nem biztos, hogy jó, ha a WHO csak ajánlani tud, talán ebben az esetben jobb lett volna valamilyen egységes szabályrendszer alapján kötelezően bevezetendő utazási korlátozási döntést hozni, viszont ilyen szabályozó nincs, és belátható időn belül ennek megalkotására nincs is sok kilátás.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a járvány kitörésekor egy-két nagyobb, a nemzetközi piacon jártas szereplő felvásárolta az egészségügyi felszereléseket, így hiány keletkezett. A raktárkészletek pedig szintén nem voltak elégségesek. Ennek következtében hiány és jelentős drágulás következett be, ami szintén a járvány gyorsuló terjedését segítette.

Egyértelmű tehát, hogy rendszerszintű hibák vannak! Ezeket pedig sürgősan meg kell oldani, hiszen azt még a COVID esetében sem jelenthetjük ki, hogy sikeresen leküzdöttük!

Annak érdekében, hogy hatékonyabban működjön a rendszer, a tanulmány szerzői javaslatokkal álltak elő (a nyilak után észrevételeinkkel):

  • Elszámoltathatóvá kell tenni azokat az országokat, amelyek hibája miatt világjárvány alakul ki – ehhez világos szabályok kellenek, ami egyértelműsíti, hogy mikor felelős egy állam
  • Létre kell hozni egy nemzetközi járvány-nyomonkövetési rendszert – ezek szerint ma nincs egy minden országra kiterjedő monitoring rendszer, vagy annak nem megfelelő a működése, pedig ez a WHO egyes döntéseinek alapja
  • Ingyenesen elérhetővé kell tenni a vakcinákat és a finanszírozás megkönnyítése érdekében járványprevenciós alapokat kell létrehozni – erre mindenképpen szükség van, de ezzel egyidejűleg meg kell határozni a hozzájárulások mértékét, illetve a szétosztás szabályait
  • A G7-országoknak 1,9 milliárd dollárral kell finanszíroznia a WHO Covax-programját, melynek célja az oltakozás elősegítése a kevésbé gazdag országokban – ez az előző pont, a COVID-ra alkalmazott ad-hoc megoldással

Eddig a jelentés, és most nézzük meg, hogy mi történik annak érdekében, hogy ezek a problémák ne jelentkezzenek újra és újra! A válasz rövid; semmi… De talán éppen ez a szakértői jelentés megindít valamit abba az irányba, hogy az emberiség felelősséggel viseltessen önmaga iránt!

Ajánlott Cikkek