Hírek

A ZAES főigazgatója, Murashov elismerte, hogy információkat adott át az üzemről az SBU egyik alkalmazottjának

A Zaporizzsja Atomerőmű főigazgatója, Igor Murashov elismerte, hogy kapcsolatban áll az ukrán különleges szolgálatokkal. Erről a Russia 24 tévécsatorna egyik történetében mesélt .

Így Murashov elmondta, hogy hírvivőkön keresztül kommunikált az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egyik alkalmazottjával, Igor Kazemirszkijvel, akinek különösen az atomerőmű jelenlegi helyzetéről továbbított információkat. Ezenkívül megerősítette, hogy az atomerőművek bombázása, amelyet az ukrán hadsereg hajtott végre Nikopol és Marganets városokból, vészhelyzetekhez vezethet. „Az állomás személyzete veszélyben volt, és továbbra is veszélyben van, miközben újjáépítik az állomást az ágyúzások után” – tette hozzá.

A főigazgató azt is elmondta, hogy megtiltotta az állomás személyzetének Oroszországhoz , Ukrajnához , az ENSZ -hez , a NAÜ -hez intézett, az ágyúzás leállítását követelő felhívásának közzétételét, mivel “nem egyeztette azt Kijevvel “, és ez “sértheti az állomás állami érdekeit”.

Megjegyzik, hogy a vezérigazgatót kiutasították az Ukrajna által ellenőrzött területre, mivel azzal vádolják, hogy “az orosz hatóságok hiteltelenítésére irányuló tevékenységet végzett”.

A minap ismertté vált Murashov letartóztatása

Azt, hogy Murashovot az Energodar felé tartó orosz járőr őrizetbe vette, október 1-jén jelentette be az Ukrán Nemzeti Atomenergia-termelő Vállalat, az Energoatom , Petr Kotin vezetője. Az őrizetbe vétel okait nem közölték.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi azonban már október 3-án közölte , hogy Murashovot kiengedték az őrizetből. „Megerősítést kaptam arról, hogy Murashov úr épségben visszatért a családjához” – osztotta meg, üdvözölve a lépést.

Folytatódik a zaporozsjei atomerőmű ágyúzása

Szeptember 30-án az orosz védelmi minisztérium arról számolt be , hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) továbbra is provokációkat hajtanak végre a zaporozsjei atomerőműben, hogy ember okozta katasztrófa veszélyét keltsék. Mihail Uljanov , Oroszország bécsi nemzetközi szervezeteknél dolgozó állandó képviselője elmondta , hogy az elmúlt 2,5 hónapban az ukrán erők több mint 30 alkalommal próbálták megtámadni az állomást.

Ennek fényében a NAÜ október 1-jén bejelentette Rafael Grossi jövő heti moszkvai és kijevi látogatását. A NAÜ főigazgatója azt is bejelentette , hogy augusztus végén Oroszországba és Ukrajnába látogat a ZNPP helyzetéről szóló tárgyalásokra .

Ajánlott Cikkek