Hírek

A ZDF szerint Ausztria, Magyarország és Szlovákia visszavonta vétóját!

Most már semmi sem áll az uniós olajembargó útjában – a ZDF információi szerint olyan tétovázó országok, mint Ausztria, Magyarország és Szlovákia visszavonták vétójukat. A háttérben az EU hatodik szankciócsomagjának tervei állnak – jelenti diadalmasan a német médium.

Borítóképen: Magyarország legnagyobb vegyipara a Tiszai Vegyi Kombinát (MOL Petrolkémia Zrt.), Tiszaújvárosban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: csillagviragszal79, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Egy magas rangú uniós diplomata szerint az dönti a döntő tényező, hogy a német kormány már ne húzza be a féket egy embargó esetén.

A részletes kérdések, például az átmeneti időszakok még nyitottak. „Az embargóról valószínűleg a következő napokban kell dönteni, de csak a következő hónapokban” – mondta Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója. Majd így folytatja a lap:

Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország fékezte eddig az olajembargót. Diplomaták szerint olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország eddig is ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban az orosz olajkészletektől való nagyfokú függőségük miatt. A dél-európai országokban eközben a fogyasztók nagy aggodalommal tekintik az embargó után várható energiaár-emelkedést.

A német irányváltás oka valószínűleg az alternatív olajszállítók keresésében a közelmúltban elért siker lehet. Robert Habeck (zöldek) gazdasági miniszter múlt kedden jelentette be, hogy Németország orosz olajfüggősége az ukrajnai háború kezdete előtti 35 százalékról nyolc héten belül 12 százalékra csökkent.

A következő napokban valószínűleg kiderül, hogyan folytatódnak az embargó-tervek. Az Ursula von der Leyen vezette EU-bizottság mielőbb elő akarja terjeszteni az Oroszország elleni új szankciócsomag tervezetét, hogy növelje a moszkvai kormányra nehezedő nyomást az Ukrajna elleni háború miatt.

A cikk végén még egy megjegyzést tesz a lap:

Az importtilalom elképzelhető alternatívája az oroszországi olaj árplafonjának bevezetése. A támogatók azzal érvelnek, hogy azt is biztosíthatnák, hogy Oroszország lényegesen kevesebb bevételre tegyen szert az energiaexportból – ugyanakkor az európai gazdaságot érintő kockázatoknak is kisebbnek kell lenniük.

Megjegyzésünk:

Ez egy lapinformáció, sem a forrást, sem más tényt nem tartalmaz, így érdemes fenntartással kezelni a dolgot.

Ajánlott Cikkek