Vélemény Vélemény-cikkeink

A Zöldeket még az ár is húzza, de Merkel pártja sem lehet nyugodt!

Az éve első felében úgy tűnt, hogy a német választásokon a Zöldek akár még nyerhetnek is, de aztán kancellár-jelöltjük zavaros ügyei miatt visszaestek a második helyre a CDU/CSU mögé, most pedig a Szociáldemokrata Párt (SPD) is megelőzi őket. Pedig mekkora öröm volt, hogy a németországi áradásokkal majd nagyot szakítanak a környezetvédelem „élharcosai”. Hát nem! Úgy tűnik, vannak égetőbb kérdések.

Borítóképen: Angela Merkel távozik (forrás: Getty Images)

Sajnos az áradások áldozatait nem lehet visszahozni, ezen semmilyen párt nem segíthet, a károkat pedig Németország a rá jellemző precizitással elhárítja. Persze ettől még nem oldódnak meg a környezeti problémák, de úgy tűnik, hogy a választókat sokkal jobban érdeklik olyan veszélyek, amik nem csak ott lebegnek a fejünk felett, nem csak valamikor a jövőben következnek be, hanem máris rombolják életüket!

Akkor miért éppen a szocdemek jönnek fel, hiszen a Willkommenskultur időszakában (és még utána is jó ideig…) az SPD vezetését jobban érdekelte a migránsok integrációja, meg az antidiszkriminációs kérdések, mint a párt tradícionális tagsága? Nem véletlen, hogy sokan az AfD-hez húztak inkább, de most az SPD váltott, mert azt látták, hogy úgy járhatnak, mint a francia Szocialisták, akik saját pártagságukkal szembe menve álproblémákkal foglalkoznak, így kihullanak alóluk a szavazók… A fő téma a járványkezelés és a gazdaság, valamint a társadalom átvezetése a klímasemlegesség korszakába.

De ez utóbbi nem a Zöldek területe lenne? Az lenne, csakhogy a mindenre harcos-dacos „NEM”-et artikuláló Zöldek helyett az SPD sokkal inkább a gazdaság irányából közelít; nem csak azt keresi, hogyan ne szennyezzünk (a barlang lenne a legjobb megoldás, ha a Zöldek minden „NEM”-ét komolyan vennénk…), hanem azt is, hogy ez milyen módon lehet gazdaságilag hasznos keretek között véghez vinni. Nagyon nem mindegy! De! Arra nem esküdnénk meg, hogy kormányra kerülve nem kerülnének ismét előtérbe azok a bizonyos szélsőbalos elemek, így igazán nem lenne öröm számunkra, ha a CDU/CSU nem tartaná meg vezető pozícióját.

Márpedig igencsak igyekezniük kell, mert a verseny szoros; a napokban elvégzett közvéleménykutatások szerint a CDU/CSU 21-23%-on áll, mögöttünk az SPD 20.21%-ot tud felmutatni, és a harmadik Zöldeket is 17,5-19%-ra mérték. Nagy szükség lenne egy komoly hajrára, mert ha közvetlen kancellár-választás lenne, bizony a CDU/CSU jelöltje, a CDU-elnök Armin Laschet igencsak vérszegény produkciót mutat be a maga 12%-ával, őt még a Zöldek leszerepelt jelöltje, Annalena Baerbock is megelőzi (15%), miközben Olaf Scholz – az SPD jelöltjeként – magasan vezet a maga 29%ával!

Nem kizárt azonban – a politikai logika legalábbis ezt diktálná! -, hogy Laschet-et lecseréli a CDU/CSU, méghozzá Markus Söder bajor kormányfőre, hiszen a közvélemény kutatók is azt számolták ki, hogy ha Söder lenne a kancellár-jelölt, az legalább 10% plusz szavazatot hozna a párkoalíciónak. Söder korábban is gyengébben szerepelt a felmérésekben, mint Laschet. ugyanakkor a CDU ragaszkodott ahhoz, hogy a koalíció közös jelöltjét ők adják, Söder pedig nyilván a CSU embere…

Talán nem késő még, és célba ér végül a konzervatív oldal, mert bizony, ha a másik oldal kerül ki győztesen, akkor nem lesz olyan erő Európában, ami legalább részben képes lenne mérsékelni „haladó” eszmék rombolását… Már így is helyrehozhatatlan károkat okoztak… Mint tudjuk, Laschet kicsit még visszább venne, mint Merkel tette, Söder viszont ebben is erősebbnek tűnik.

Nehéz lenne megmondani, hogy alakul végül, de a német választások végeredménye nem csak Németország számára, hanem egész Európa számára igen fontos! Reméljük a legjobbakat! A Zöldeket meg talán elviszi a tavaszi áradás… természetesen képletes értelemben.

Ajánlott Cikkek