Hírek

A zsarnok igazi arca

Soha nem ismerhetjük meg igazán a világ vezetőinek mindennapjait. Nincs ez másképp Amerika csúcsvezetőivel sem. A játékfilmek nagyrészt propaganda céllal készülnek, dokumentumfilmek pedig akkor készülnek, amikor az adott vezető már régen nincs pozícióban, netán halott… Ez nem segít megismerni a mai politikusok mindennapjait, de most egy kicsit mintha résnyire nyílt volna az ajtó, és láthatjuk Kamala Harrist, az Egyesült Államok alelnökét a maga valójában.

Borítóképen: Kamala Harris (forrás: Al Drago via The New York Times)

Korábban is voltak pletykák arról, hogy Harris irodájában lassan elsorvad a stáb, a beosztottak frusztráltak, az iroda ezért rosszul működik, és a most kilépők (nem az elsők!) azt mondják, mindez az alelnök személyére vezethető vissza, aki minden jel szerint kiégett.

Hogy mit jelent ez pontosan?

Ennek megválaszolásához menjünk egy kicsit vissza! Azt tudni kell, hogy az elnök és az alelnök hivatalában dolgozók természetesen minden szempontból átvilágításra kerülnek, de azt is tudni kell, hogy az elnök és az alelnök feltétlen híveinek kell lenniük. Ez érthető, nincs ebben semmi, és volt is rá példa, hogy a most távozó Symone Sanders, Harris főszóvivője erélyes szavakkal vette védelmébe az alelnököt!

Történt ugyanis, hogy a már akkor is igencsak rossz hangulat közepette Harris rendezett egy összejövetelt, ahol a stábtagok meg is jelentek, jól is érezték magukat. Harris az ezen a partin készült képekkel bizonygatta a külvilág felé, hogy micsoda jó móka neki dolgozni, de a kritikus hangok nem csillapodtak. De Sanders állta a sarat, a kritikákra ilyen válaszokat adott a Twittere: „Nem készítünk egész nap szivárványt és nyuszikat”, vagy „Amit hallok, az az, hogy az embereknek nehéz munkájuk van, és én „üdvözöllek a klubban.””

Ez alig öt hónapja volt, és most a szóvivő is elhagyja a fedélzetet… Most is igyekszik hű maradni, azt mondja, hogy távozását nem boldogtalanság vagy működési zavar okozza, hanem inkább azért, mert készen áll a szünetre három évnyi kíméletlen nyomás után.

A három másik társával együtt felálló Sanders esete kérdéseket vet fel Harris alkalmasságával kapcsolatban. Két fontos kérdést kell megválaszolni:

  • Harris alkalmas lehet az elnöki székre, ha netán Biden-t kell helyettesítenie?
  • Harris lakalma arra, hogy egy következő választáson ő legyen pártja csúcsjelöltje, és akár megválasztott elnök?

Gil Duran, egykori demokrata stratéga nem köntörfalaz, Harrisnek címezve a következő kérdést teszi fel

„Kik lesznek a következő tehetséges emberek, akiket behozol és kiégetsz, majd úgy teszel (ők), mintha pozitív okokból vonulnának nyugdíjba?”

A Washington Post 18 Harrishoz köthető emberrel beszélt a történet kapcsán, köztük volt és jelenlegi munkatársakkal, a West Wing tisztviselőivel, valamint más támogatókkal és kritikusokkal. Ezek közül kritikusai azt mondják, hogy tehetséges embereket vesz maga mellé, rengeteget dolgoztatja őkat, akik aztán ettől a rendkívül megterheléstől kiégnek. Ekkor minden további nélkül eldobja őket, de a legtöbb esetben maguktól távoznak, mert egész egyszerűen nem bírják a mérgező légkört.

Védelmezői viszont azt mondják, hogy ebből egy szó nem igaz, a kritikusok motivációja nem egyéb, mint rasszizmus és szexizmus!

Ismert „érvelés”, amikor erősen balos, mondhatni „haladó” személyeket kritika ér! Semmiképpen nem foglalkoznak ugyanis a kritikában megfogalmazottakkal, nem is reagálnak rá, hanem személyesre veszik a figurát, és bemondják a mindent vivő szavakat: rasszizmus, szexizmus, vagy éppen kirekesztés… Nem is érdemes odafigyelni ezekre a hangokra, ez csak egy ócska, elcsépelt fogás, de úgy tűnik, valamiért nem tudnak leszokni róla!

Amiben viszont az alkalmazottak tökéletesen egyetértenek az, hogy a rengeteg munka eredményeként Harris mindig igen jó, és pontos tájékoztató anyagokat készítettek, de az alelnök ezeket nem olvassa, majd, amikor tájékozatlansága miatt felékszületlennek tűnt, akkor a személyzetet hibáztatta…

Végül még egy mondat Kamala Harrisről:

„Kamalával állandóan el kell viselnie a lélekromboló kritikát és a saját magabiztosság hiányát is. Tehát állandóan egy zaklatót támasztasz meg, és nem igazán világos, hogy miért.”

Ezt is egy korábbi munkatársa mondta az alelnökről.

Nos, nincs mese, a demokrácia őre, az érzékenyítés legmagasabb szintű pártolója, az Egyesült Államok legmagasabb politikai pozícióját betöltő nője bizony egy önörvényű törtető, akiről mostanság derül ki, hogy alapvetően alkalmatlan pozíciójára.

Mi ezt eddig is így gondoltuk, de most kiderült, hogy közvetlen munkatársai, beosztottja is így gondolják… Nem túl jó kilátás, ha arra gondolunk, hogy Bidentől akármikor átveheti a stafétát!

Ajánlott Cikkek