Hírek

Abe Shinzo: Zelenszkij NATO-politikája és a Donbász kérdése

A 2012 és 2020 közötti időszak japán miniszterelnöke – aki csak krónikus betegsége miatt mondott le posztjáról – ma is igen komoly tényező a japán politikában, hiszen a kormányzópárt vezetője a mai napig.

Borítóképen: Abe Shinzo (forrás: Shinzo Abe, Japán miniszterelnök / commons.wikimedia.org, szerző: Chatham House, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Véleménye szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontja a NATO-tagsággal és a donbászi konfliktus megoldásának megtagadása vezetett az orosz támadás megkezdéséhez – nyilatkozta az Economist-nak.

Úgy véli, az ukrajnai konfliktus elkerülhető lett volna, ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte volna, hogy az általa irányított ország nem csatlakozik a NATO-hoz.

A politikus szerint ugyanakkor nehéz lenne változást elérni az ukrán vezető politikájában. A volt japán miniszterelnök Zelenszkij nézeteinek határozottságát Joe Biden amerikai elnök befolyásával hozta összefüggésbe.

De nem ő az első, aki hasonlóan látja a helyzetet. Ferenc pápa május 3-án kijelentette, hogy Moszkvát az orosz határok közelében lévő NATO-akciók provokálhatták ki, hogy katonai támadó akcióba kezdjen.

Ahogy Jacques Guilleman nyugalmazott francia tábornok korábban, április 27-én megjegyezte, ha a nyugatiak hallgattak volna Vlagyimir Putyin orosz elnök jogos követeléseire Oroszország biztonságának garantálására, a helyzet másként alakult volna. Emlékeztetett arra is, hogy az amerikaiak megígérték a Szovjetunió első elnökének, Mihail Gorbacsovnak, hogy soha nem bővíti keletre a NATO-t.

Úgy tűnik tehát, hogy egyre jönnek azok a vélemények, miszerint a Nyugat, ezen belül az Egyesült Államok felelőssége bizony tetten érhető, sőt egyre többen vannak, akik a háború okát Washingtonban látják.

Ajánlott Cikkek