Hírek

Abszurd színház és fenyegetés

Washington Oroszországnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából való kizárására irányuló kampánya „abszurd színház”, mert maga az Egyesült Államok nem felel meg a demokrácia és az egyenlőség általuk állított elveinek – mondta Szergej Versinin, az orosz külügyminisztérium helyettes vezetője. Közben Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet megfélemlítésnek nevezete, hogy az Egyesült Államok másodlagos korlátozásokkal akarja megfélemlíteni azokat az országokat, amelyek nem csatlakoztak a szankciókhoz.

Borítóképen: Amerikai kopasz sas az UT-ben található Hoogle Állatkertben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Therightclicks, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Az Egyesült Államok, amely a demokrácia és az emberi jogok mozdonyának állítja magát, valójában még az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában való tagság formális kritériumait sem teljesíti” – mondta Versinin a RIA Novosztyi ügynökségnek adott interjújában.

Álláspontja bizonyítására Versinin példaként említette, hogy a 12 nagy nemzetközi emberi jogi egyezmény és az ezekhez csatolt fakultatív jegyzőkönyv közül az amerikai fél mindössze öt ilyen dokumentumot ratifikált.

A diplomata elmondta, hogy az államok nem ratifikálták a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, a Gyermekjogi Egyezményt és a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményt sem – ahogy még mindig nem csatlakozott a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának felszámolásáról szóló egyezményhez sem!

„Látható, hogy a külügyminisztériumban egyre nagyobb a nyomás azokon latin-amerikai független államokon, amelyek nem hajlandók csatlakozni az Oroszország elleni szankciós „keresztes hadjárathoz”, és saját elképzeléseik vannak az ukrán válságról” – mondta Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet.

Antonov szerint az Egyesült Államok másodlagos korlátozásokkal akarja megfélemlíteni partnereit büntetésként, amiért nem csatlakozott az oroszellenes kampányhoz.

A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem gondol a szankciók következményeire, amelyek hatással lehetnek a latin-amerikai országok gazdasági fejlődésére. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez nem csak Dél-Amerikával kapcsolatban igaz…

Talán nem is kell különösebb komment ezekhez az állításokhoz. Mi csak annyit megjegyzést teszünk, hogy az Egyesült Államok úgy viselkedik, mint az elefánt a porcelánboltban; eltipor mindent, és mindenkit…

Ajánlott Cikkek